Hlavní obsah

Světový pohár zahájí tenisté proti Austrálii

DÜSSELDORF

Do silně obsazené Červené skupiny spadli čeští tenisté při losování 26. ročníku Světového poháru družstev v Düsseldorfu. Na antuce místního Rochusclubu se trio Jiří Novák, Radek Štěpánek a Pavel Vízner pod vedením Jana Kukala střetne v neděli s Austrálií a dále změří síly se Španěly a Američany.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Bude Jiří Novák zdravit diváky v Düsseldorfu vítězným gestem?

Článek

Turnaj týmů v Düsseldorfu je podle Kukala ideální přípravou na grandslamové French Open. "Je otázkou prestiže na něm hrát. Každý úspěch bude velice cenný," řekl Kukal.

"Kluci mají garantované tři zápasy, což je skvělá příprava na Paříž a věřím, že dokáží navázat na předešlé české úspěchy," doufal kapitán českého týmu pro Světový pohár.

Novák: užijeme si to

Českoslovenští tenisté z devíti účastí vyhráli Světový pohár dvakrát v letech 1981 a 1987. Česká republika hrála finále v letech 1996 a 1998 a v tomto roce měla zástupce v Rochusclubu naposledy. Již tehdy byl náhradníkem současný český hráč číslo jedna Novák.

Desátý hráč světového žebříčku uvítal šanci vypadnout alespoň na týden z kolotoče turnajů a soupeření o body. Týmová soutěž ho vždycky lákala. "Je to reprezentace, obdoba Davisova poháru, něco jako Hopmanův pohár, takže se těším," uvedl Novák cestou se Štěpánkem do Německa. "Je to taková exhibice a dobrá příprava na French Open. Užijeme si to," řekl tenista.

Víkendový program Světového poháru tenistů
neděle, 11:00
ČR - Austrálie a Španělsko - 00USA,
pondělí, 13:00
Německo - Chile a Argentina - Švédsko.

Červená skupina plná skvělých tenistů

V neděli vstoupí Češi do soutěže duelem s Austrálií. Začátkem ledna Novák porazil Lleytona Hewitta při Hopmanově poháru. "To jo, ale je první na světě a vynikající hráč. Uvidíme, jak to tentokrát dopadne," bránil se Novák optimismu.

Kukal považoval první zápas za důležitý. "Skupina je hrozně těžká. Máme tam samé tenisové velmoci," poukázal na fakt, že za Španělsko hrají Carlos Moya a Alex Corretja a za USA James Blake a Todd Martin.

Za Novákem a Štěpánkem přijde do Düsseldorfu deblista Vízner, aby vypomohl. "Bruska se hodí do party, nezkazí žádnou legraci a je to hráč z plejády světových deblistů," představil ho Kukal.

Druhé zápasy Červené skupiny jsou na programu v úterý a poslední ve čtvrtek. Do sobotního finále postoupí vítězové skupin. Utkání se tradičně skládá ze dvou dvouher a závěrečné čtyřhry, dotace Světového poháru činí 2,1 miliónu dolarů.

Reklama

Související témata: