Hlavní obsah

Kouč Václav Sýkora: Zázemí v Petrohradu? Jako v NHL

Po mistrovském titulu v Pardubicích odcházel Václav Sýkora do Petrohradu původně na pozici asistenta trenéra. Jenže netrvalo dlouho a stal se absolutním vládcem lavičky jednoho z nejlepších a nejbohatších hokejových klubů Evropy. Na konci minulého roku ho dovedl k triumfu na prestižním Spenglerově poháru.

Foto: www.hc-ska.ru

Trenér Václav Sýkora na tréninku Petrohradu

Článek

Jakou odezvu mělo v klubu vítězství v Davosu?

Nemluvilo se přímo o tom, že by to byl jeden z cílů. Ale když už se rozhodli k účasti, tak jsme na tomto prestižním turnaji s dlouholetou tradicí měli velké ambice. Vedení ten výsledek kvitovalo s radostí a uznáním, ale čekal nás ostrý návrat do ligy s dvanácti zápasy v lednu, kdy teď budeme hrát obden. Nastává hodně těžká část sezóny.

Turnaj skončil na Silvestra, tak jste měli asi hodně důvodů k oslavě…

Byla společná, hráči tam měli i své rodinné příslušníky, tak se slavilo, jak se patří. Ale důstojně, protože jsme druhý den odlétali a hned nás čekal další zápas se Spartakem.

Za vámi do Davosu také přijela rodina?

Ano, byla to vlastně jediná šance oslavit Vánoce společně. I když to bylo atypické, žena s dětmi a maminkou si udělali Štědrý den předtím doma, my ho pak měli spíše symbolický se stromečkem na hotelovém pokoji… Ale byli jsme rádi, že jsme spolu.

Před turnajem jste měl obavy, jak zvládne zátěž gólman Jakub Štěpánek poté, co odchytal všechny tři zápasy za reprezentaci na Channel 1 Cupu. Zdá, se že to zvládl…

Nešlo jen o program na turnaji Euro Hockey Tour, ale i o to, že měl hodně cestování. Vracel se do Česka, z Ostravy mu neletělo letadlo, tak musel do Vídně, bylo to dost komplikované. Navíc jsem nemyslel jen na Spenglerův pohár, ale i na ten náš další program. Nebojím se, že by to nezvládl fyzicky, spíš hrozí zranění. U všech hráčů má teď ta zátěž dozvuky, je to vidět i na trénincích, lékaři náš před tím návratem z horského prostředí varovali. A my teď potřebujeme výsledky, abychom se udrželi mezi nejlepší čtyřkou v konferenci.

Trenéra Hadamczika jste za nasazení Štěpánka do všech tří zápasů kritizoval, mluvili jste spolu od té doby nebo měla tato kauzu v klubu ještě nějakou dohru?

Nemluvili jsme spolu a v klubu už to neřešili, všichni se už soustředili na Spenglerův pohár.

Překvapilo vás, jak dobře se Štěpánek srovnal s pozicí jedničky, do které se dostal náhle po odchodu Nabokova?

Ne, znám Kubu z Vítkovic, přechod do Ruska mu nedělal žádný problém, potvrzoval tu kvalitu ve všech zápasech. Je to tu pro něj nové, musel si zvykat, jak se hráči chovají v určitých situacích, ale dostal se do toho rychle a potvrzuje, že si šanci zaslouží. Má všechny předpoklady, aby byl jedničkou.

Když se vrátíte k odchodu hvězdného Nabokova, byl to pro vás tehdy šok?

Situace pro něj nebyla lehká, vyrovnával se s jiným hokejem a adaptace u něj neproběhla na rozdíl od Kuby tak dobře. K tomu se přidaly rodinné problémy, tak se dohodl na ukončení smlouvy.

Zámořská média dokonce spekulovala, že odmítal plnit roli druhého brankáře.

Je pravda, že některé věci byly neobvyklé… Ale když Kuba mužstvo několikrát podržel, tlak na Jevgenije se zvyšoval a asi i to pak přispělo k jeho rozhodnutí odejít.

Ještě bouřlivější byl odchod vašeho asistenta Kasparaitise. Ten soptil, že když jste si z Pardubic přivedl jako asistenta Jana Votrubu, mluvili jste spolu jen česky a jeho vyšachovali.

To snad ani nemá cenu komentovat, soudný člověk si to zhodnotí. Změnil jsem kompetence v trenérském týmu, protože jsem si to představoval jinak, jako hlavní trenér na to mám právo a přebírám za to zodpovědnost. On novou roli nepřijal, tak se rozhodl odejít…

Petrohrad bývá označován za jeden z nejbohatších evropských klubů, je to znát na chodu klubu a na jeho zázemí třeba ve srovnání s extraligovými mužstvy?

V zázemí je dost velký rozdíl, už jen proto, že se cestuje na obrovské vzdálenosti, všude se musí lítat, tak je kompletní servis zajištěný. Je to podobné jako v NHL, hráči z letiště jedou rovnou do hotelu, které jsou všechny na úrovni, o vybavení se starají kustodi. I stadióny, zejména ty nové, vypadají velmi dobře.

Dvakrát jste se teď jako soupeři potkali s Dominikem Haškem, s nímž jste vloni v Pardubicích získal titul. Co zatím říkáte na jeho angažmá ve Spartaku? Mnozí ho po pomalejším rozjezdu zatracovali, teď se opět dostává do formy…

Je to trochu podobné jako když začínal v Pardubicích, i tam si zvykal na jiný hokej, větší kluziště. Teď pro něj přišla další změna, ale Dominik si dokáže načasovat formu, pracuje na sobě neuvěřitelným způsobem. Předpokládal jsem, že se s tou složitou situací vyrovná, jeho forma bude ještě kulminovat.

Podle slávistického manažera Blažka jste se Spartakem dokonce mohli utkat v Praze, na stadiónu v Edenu pod otevřeným nebem. Slyšel jste o tom?

Ano, uvažovalo se o tom, Praha byla jednou z variant. Nevím tedy, že to mělo být venku, spíš se mluvilo o O2 Areně, ale jednu chvíli to byla možnost číslo jedna. Nakonec se rozhodlo, že se zápas odehraje v Davosu před Spenglerovým pohárem.

Asi vás mrzelo, že česká varianta nedopadla…

Jsme tu čtyři Češi v Petrohradu, Dominik ve Spartaku, určitě by takový zápas 23. prosince měl své kouzlo, mohly by se přijet podívat rodiny. Nevím, proč to nakonec padlo.

Reklama

Související témata: