Hlavní obsah

Pokud má člověk touhu být nejlepší, měl by hrát i nejlepší ligu, říká Červenka

PRAHA

Už jen pár dní volnějšího režimu má před sebou král střelců ruské hokejové Kontinentální ligy. Čech. Roman Červenka v minulé sezóně vyzdobil své statistiky v základní části KHL - 31 gólů v 51 zápasech. Byl nejlepší a při premiéře v KHL si vydobyl jméno. V úterý se vrací na místo činu: Sibiř a Avangard Omsk. Začátek přípravy, která bude ale bez Jaromíra Jágra, ten se vrací po třech letech do NHL.

Foto: www.hawk.ru

Roman Červenka v dresu Omsku

Článek

Na konci března jste odehrál poslední utkání v KHL, jak hodnotíte s odstupem času sezónu v Rusku? Jsem spokojený, i když jsem to měl ulehčený, byli tam čeští kluci, byl tam Jarda (Jágr). Hrál jsem v nové lize, přišel jsem do nové země, celkově bylo vše neznámé. Předtím jsem v kariéře nikde venku nehrál, takže z tohoto pohledu to nebylo jednoduchý.

Byl přechod z české extraligy do ruské KHL krok do jiného světa? Asi jo. Tady všechno znám, vyrůstal jsem zde, znám lidi, okolí, jsem tu doma. Teď jsem přijel na místo, kde jsem neznal vůbec nic. Člověk nezná jazyk, musí zařizovat plno věcí, prostě přijde do nového světa.

Dospěl jste? Když člověku nic nezbývá, tak dokáže hodně, musí si nějak poradit. Měl jsem kolem sebe lidi, kteří mi pomohli, jsem rád, že to takto probíhalo.

Premiéra se vám vyvedla, teď je před vámi druhý ročník, bude o to těžší, když první byl skvělý? Tlak bude větší. Stane se, že člověk ulítne a udělá jednu sezónu, ale potvrzovat je těžší. Lidi v Rusku si zvykli na moji hru, góly. Může se stát, že teď dám pětadvacet gólů a bude to málo. Překonávat sám sebe je těžký, ale je to úděl hráčů, kteří umí. Tohle dělá hokejistu. Doufám, že se to povede, snažím se dělat maximum.

Řadíte se mezi top hráče KHL? Těžko říct, takto já o sobě nemluvím a ani nechci. Mně se vydařila sezóna, vím asi, co dovedu, dával jsem góly, měl jsem body, ale to je také dané spoluhráči, trenérem, jestli vám věří. Ve Slavii mě Láďa (Růžička) věřil a nechal hrát svoji hru, snažil jsem se to vrátit výsledky na ledě. V Omsku to bylo dlouho to samé. Konec se trochu nepodařil. (V play-off se objevily problémy trenéra Raimo Summanena s hráči pozn.aut.).

Roman Červenka (vpravo) a Jaromír Jágr za brankou. V nadcházející sezóně se v lize nepotkají. foto: www.khl.ru

Mluvil jste už s novým trenérem Rostislavem Čadou? Ještě ne. V úterý ale letím do Ruska, tam máme asi čtyři dny soustředění, potom budeme v Německu.

S Avangardem máte ještě na rok smlouvu, co bude dál? Samozřejmě uvažuji, plány mám, ale je předčasné o tom mluvit. Člověk nikdy neví, jak se co vyvine. Hrál jsem docela slušně v Čechách, říkal jsem, že chci do NHL a skončil jsem v Rusku. Z tohoto důvodu o tom nechci mluvit, potom spousta lidí řekne, že tam zůstávám pro peníze a pořád jsem přitom mluvil o NHL. Věřím, že mé rozhodnutí bylo správné. NHL dále zůstává snem, je to nejlepší soutěž na světě. Pokud má člověk touhu být nejlepší, tak by měl hrát i nejlepší ligu.

Rok ještě strávíte na Sibiři, ale jeden podstatný člověk tam bude chybět. Jaromír Jágr se po třech letech vrací do NHL. Jste překvapený, že si nakonec vybral Philadelphii? Vybral si dobře, on ví dobře, co dělá. Co jsem četl jeho důvody, tak to je tah, který má hlavu i patu. Pokud má hrát na svém místě a sehrát svoji úlohu, na kterou je zvyklý celý život, tak zvolil dobře. Myslím, že zase může v NHL ukázat, že to je stále výborný hráč.

Věřil jste, že opustí Rusko a Omsk, kde měl silnou pozici? To je těžký, samozřejmě jsem počítal s tím, že se to může stát. Když se rozhodoval, tak jsme spolu mluvili, věděl jsem o nějakých týmech. Když dlouho čekal, tak jsem věděl, že Rusko už nedopadne. Tam se začíná dřív, chtěli dřívější odpověď. Jarda řešil Kladno, čas se protahoval, tušil jsem, že se rozhodne spíš NHL.

Reklama

Související témata: