Hlavní obsah

Rivalita ožívá. Kanada má probrat vyhaslá esa sborné

BRATISLAVA

Čtvrtfinále Rusko–Kanada, to už je kolorit posledních velkých hokejových akcí. Potřetí za sebou zkříží dvě hokejové velmoci hole už v prvním kole vyřazovacích bojů. Na čí stranu se přikloní bilance v Bratislavě? Jasno bude po dnešním večerním souboji (20.15, ČT 4). Na olympiádě ve Vancouveru to byla jednoznačná záležitost domácích, v předčasném superfinále, jak byl zápas označován, smázli pozdější šampióni Rusy 7:3. Odveta přišla na mistrovství světa v Německu o několik týdnů později, to Rusové slavili vítězství 5:2.

Foto: David W Cerny, Reuters

Proberou se hokejisté Ruska ve čtvrtfinále proti Kanadě?

Článek

Rozdílů mezi loňským a letošním šampionátem je však víc než spojovacích prvků.

„Tehdy jsme šli ze čtvrtého místa my a Rusové z prvního. Teď je to trochu jinak,“ říká jeden ze šestice pamětníků bitvy na MS v kanadském dresu Matt Duchene. Situace je letos zcela opačná, rozjeté Kanaďany vyzvou zatím matní Rusové.

Papírová síla kádru hovoří přitom pro ně, vždyť z hvězdných olympijských výběrů mají nyní v kádru dvanáct hráčů, Kanaďané pouze Nashe.

Jenže ta největší esa jsou zatím nenápadná – Alexandr Ovečkin ve dvou odehraných zápasech na turnaji zatím nebodoval, i vítěz produktivity loňského MS Ilja Kovalčuk tu stále čeká na svůj první gól. „Je to pro nás poslední šance udobřit si fanoušky, proti Kanadě v sobě ale vždy najdu extra motivaci, porážku si nepřipouštím,“ ujišťuje útočník New Jersey Kovalčuk.

Rusové hráli na půl plynu, myslí si Hitchcok

Kanadský kouč Ken Hitchcock se také chabou bilancí ruských hvězd nechce nechat ukolébat. „Doteď hráli na půl plynu, ve čtvrtek proti nám určitě zaberou naplno, tím si buďte jisti,“ tvrdí muž, jenž byl na lavičce v Německu (jako hlavní kouč) i ve Vancouveru (v pozici asistenta Babcocka).

A nepodléhá ani klamu dosavadní zápasové bilance na šampionátu. Kanada je neporažená, Rusové nestačili na Němce, Čechy ani Finy. „Ale u takhle zkušených týmů nemůžete hodnotit jejich vystoupení před čtvrtfinále,“ varuje.

„My máme mladé mužstvo, které teprve poznává mezinárodní hokej. Rusové hráli téměř ve stejném složení na olympiádě i mistrovství světa. A navíc moc dobře vědí, kdy mají zabrat,“ snaží se Hitchcock zbavit nálepky favorita.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:1

Pastrňák a spol. se přiblížili MS. Boston padl na ledě Toronta, rozhodne sedmý zápas
NačítámNačíst další články