Hlavní obsah

Mladý Samuelsson při draftu vzpomínal na leknutí z Jágra

PRAHA

Bourque, Ferraro, Samuelsson, Bathagate... Slavná jména padala při víkendovém draftu NHL v Montrealu. Jako kdyby se náhle čas vrátil o několik let zpátky. Jenže tentokrát se nejednalo o hráče, kteří už se v zámořské soutěži stihli proslavit a někteří jsou v současnosti i členy Síně slávy, nýbrž o jejich ratolesti. Letošním draftem prošel nevídaný počet synů či vnuků slavných hokejistů.

Foto: www.ushl.com

Philip Samuelsson je členem juniorské reprezentace USA

Článek

V roce 1982 draftoval tehdejší Hartford Raye Ferrara, který pak v NHL nastřílel přes 400 gólů. O víkendu přišla řada na jeho syna Landona, už ve druhém kole si jej vybral Detroit. Po něm přišli na řadu další potomci hráčů, kteří v NHL leccos dokázali: Ryan Bourque (NY Rangers), Marcus Foligno (Buffalo), Barron Smith (Toronto), nebo vnuk legendy New Yorku Rangers nesoucí stejné jméno Andy Bathgate (Pittsburgh).

Úspěchy a famózní kariéru Raye Bourquea snad ani není třeba zmiňovat, Mike Foligno odehrál v NHL přes tisíc zápasů stejně jako Brent Ashton, na jehož syna Cartera při draftu ukázali zástupci Tampy Bay. Steve Smith patřil mezi hvězdné obránce Edmontonu, Chicaga či Calgary a má na kontě tři Stanley Cupy.

Letošním draftem prošel také Jordan Nolan, syn bývalého trenéra Teda Nolana. Nebo Tyson Barrie,  jehož otec Len také něco odehrál v NHL a momentálně je spolumajitelem týmu Tampa Bay Lightning. Několikanásobný reprezentant Roman Horák se sice do NHL nepodíval, ale možná uspěje jeho stejnojmenný syn, draftovaný New York Rangers.

Mladý Samuelsson byl vyděšený z Jágra

Velká radost zavládla u rodiny Samuelssonových. Táta Ulf odehrál v NHL šestnáct sezón a v dresu Pittsburghu dvakrát vyhrál Stanley Cup. Teď s dojetím sledoval, jak si Penguins vybrali ve druhém kole draftu jeho syna Philipa. "Když jsem se podíval na ten dres, hned se mi vybavila spousta krásných vzpomínek. Dobře znám místní lidi a vím, jak fantastické fanoušky Pittsburgh má," rozplýval se.

Osmnáctiletý Philip to v Pittsburghu dobře zná, vždyť v Mellon Areně si hrával už jako malý kluk. "Pamatuju si, jak mě tehdy vyděsily dlouhé vlasy Jaromíra Jágra. Na to nikdy nezapomenu," směje se Philip. "Tehdy měl Jaromír dlouhé vlasy a jak si je pohazoval, tak se kolem připletl Philip, kterému se dostaly do tváře a začal proto brečet. Kdykoli pak Jágra uviděl, tak začal utíkat pryč," dodal se smíchem Ulf.

"Jágr se kvůli tomu cítil hrozně a chtěl ke klukovi najít cestu, zkoušel mu dávat různé dárky. Jenže brzy potom mě vyměnili, takže se nakonec stejně nestihli pořádně skamarádit," dokončil Samuelsson starší veselou historku.

Synové známých hráčů NHL v draftu 2009:draft 09otec
Carter AshtonTampa BayBrent Ashton
Landon FerraroDetroitRay Ferraro
Philip SamuelssonPittsburghUlf Samuelsson
Ryan BourqueNY RangersRay Bourque
Marcus FolignoBuffaloMike Foligno
Barron SmithTorontoSteve Smith

Reklama