Hlavní obsah

Platový strop v NHL se v příští sezóně zřejmě zvýší

PALM BEACH

Platový strop v NHL by se měl v příští sezóně zvýšit. Představitelé zámořské hokejové soutěže očekávají i přes pokles návštěv na některých stadionech nárůst příjmů o čtyři až pět procent, což by umožnilo klubům utratit za platy hráčů v novém ročníku 46 až 47,5 miliónu dolarů.

Článek

"Je sice teprve začátek prosince, ale z prvních dvou měsíců se zdá, že příjmy porostou," řekl komisionář NHL Gary Bettman po prvním dnu dvoudenního setkání majitelů klubů v Palm Beach. "Očekávám, že strop poroste, nevím ale o kolik," dodal.

V minulé sezóně dosáhly příjmy ligy 2,178 miliardy dolarů, což výrazně předčilo opatrné odhady, které počítaly s příjmy 1,8 miliardy. Platový strop se díky tomu zvýšil z 39 miliónů na 44 miliónů pro tuto sezónu. Pětiprocentní růst by znamenal, že NHL v této sezóně vydělá 2,286 miliardy dolarů.

Dobrý, zdravý růst

"Není to tak, že bychom vydělali o 380 miliónů dolarů nad očekávání, jako tomu bylo vloni, ale myslím, že uvidíme dobrý, zdravý růst," řekl Ted Saskin, výkonný ředitel hráčské asociace NHLPA. "A to se samozřejmě promítne i do zvýšení horního limitu platů, rozšíření platového rozpětí a výrazného snížení podmíněných výplat, které v této sezóně začaly na deseti procentech," dodal Saskin.

Hokejisté musejí část ze svých mezd odvádět na vázané účty, které slouží majitelům klubů jako pojistka pro případ, že by platy překročily dohodnutých 54 procent příjmů ligy. V minulé sezóně zadržované částky v úvodu sezóny činily dvanáct procent z platů, postupně klesly až na čtyři procenta. Nakonec ale hráči dostali díky příznivému vyúčtování sezóny všechny peníze zpět včetně úroků. Letos začaly odvody na deseti procentech.

Reklama