Hlavní obsah

Po oslnivém lednu zabředl do porážek. Úkaz jménem Flyers vyhnal Vaněčka z branky

Washington/Praha

Lednové fanfáry se proměnily v posmutnělé únorové blues. Nejlepší nováček minulého měsíce Vítek Vaněček poznává, jak hořce chutnají v NHL první porážky. V nedělním zápase s Philadelphií byl dokonce premiérově v sezoně střídán.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Vítek Vaneček v dresu Washingtonu.

Článek

Vaněček se v pětadvaceti letech dočkal konečně šance v brankovišti Washingtonu a naložil s ní výtečně. Z úvodních sedmi zápasů nepoznal prohru po základní hrací době. Zato v únoru se k němu štěstí otočilo zády.

Kolaps týmu v zápase s Bostonem ze stavu 3:0 na 3:5, pak 2:4 v Madison Square Garden s Rangers a naposledy jen 37 odchytaných minut a čtyři inkasované góly ze 14 střel s Flyers (4:7).

Snad kromě chvíle, kdy se Vaněček snažil odpálit puk, dostal se až moc před tyčku a z boku inkasoval, nenesl český brankář na obdržených brankách podíl. Někdy ale kouč nemá jinou možnost, jak tým zkusit probrat.

"Vytvořili jsme si dost šancí, abychom vyhráli, ovšem co jsme dovolili Philadelphii, je zarážející," tvrdil kouč Capitals Peter Laviolette.

Flyers jsou letos zvláštním úkazem a zároveň nejekonomičtějším týmem v NHL. V průměru vypálí na soupeřovu branku 23,7 střely na utkání - nejméně ze všech 31 týmů. A v kolonce výher přesto mají osmičku - druhý nejvyšší počet v NHL!

"Jejich produktivita je až neskutečná," podivoval se Laviolette. A poznal to i Vaněček.

V lednu se chlubil úspěšností zákroků 91,8 procenta a průměrem 2,78 gólu na zápas. V únoru mu hlavně Flyers srazili úspěšnost zásahů na 85,5 procenta a zejména kvůli nim má průměr 4,28 gólu na utkání.

"Vaněček nemá na výsledku podíl, zase chytal dobře," tvrdil po duelu s Rangers Laviolette, který se v době absence ruského gólmana Ilji Samsonova kvůli porušení covidových pravidel naučil na vysokého rodáka z Havlíčkova Brodu spoléhat. A to samé spoluhráči ve Washingtonu.

"Se svojí šancí naložil fakt dobře. Snaží se chytat v klidu," tvrdil o Vaněčkovi útočník T.J. Oshie.

Tak to ale v NHL chodí dost často, že po opulentním večírku následuje doba abstinence.

"Je potřeba otočit list a dál pracovat," řekl Laviolette, když byl Vaněček vyhlášen nejlepším nováčkem měsíce.

I přes poslední tři výsledky to pořád může být český gólman Washingtonu, kdo se popere o Calder Trophy. Jen se pokud možno co nejrychleji musí vrátit na vítěznou stezku. Nejlépe už v noci na středu v odvětě s Philadelphií.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.