Hlavní obsah

Prospal doufá, že se ve Philadelphii udrží formu z Tampy

FILADELFIE

Český hokejový útočník Václav Prospal věří, že mu po změně dresu vydrží v NHL forma. V dresu Tampy Bay si vytvořil už 62 utkáních osobní rekord s 29 brankami a současných 57 bodů je pro dvojnásobného mistra světa už nyní třetí nejlepší výkon v kariéře. Po přestupu do Philadelphie má Prospal pomoci vystřílet Flyers ve zbývajících 19 duelech v sezoně účast v play-off.

Článek

"Věřím, že budu hrát stejně jako v Tampě. Soutěž je trošku otevřenější s menším množstvím střetů a větším počtem přesilovek. Doufám, že můžu týmu pomoci v produktivitě," řekl Prospal deníku The Philadelphia Inquirer. "Jdu do týmu, který měl v posledních utkáních problémy a doufám, že mu do play-off pomůžu."

Prospal se vrátil do klubu, který jej v roce 1993 draftoval ve třetím kole a v němž si odbyl premiéru v NHL. V 59 utkání v dresu Flyers zaznamenal 33 kanadských bodů, těší se na skvělé fanoušky, ale má na toto období i nepříjemné vzpomínky. "Byl to můj první kontakt s NHL. Ale dvakrát jsem se zranil a myslím si, že to mělo vliv na mou výměnu do Ottawy," vracel se třiatřicetiletý Prospal o desetiletí zpátky.

V květnu 1997 si zlomil zápěstí a přišel o finále Stanleyova poháru s Detroitem, v němž Flyers prohráli 0:4 na zápasy. V lednu následujícího roku kvůli zlomenině nohy vypadl z nominace na olympijské hry v Naganu, kde čeští hokejisté získali historické zlato. Do toho ještě přišla výměna do Ottawy spolu s Patem Falloonem a právem výběru v druhém kole draftu výměnou za Alexandra Daigla. "Nemohl jsem to ovlivnit, stejně jako jsem nemohl ovlivnit tento trejd z Tampy do Philadelphie," doplnil.

Osud Prospala paradoxně odvál z úspěšných týmů ve Stanleyově poháru i v nedávných letech. V roce 2003 opustil Tampu Bay a jako volný hráč podepsal kontrakt s Anaheimem. Na konci sezóny slavili Lightning triumf ve Stanley Cup. V srpnu se stěhoval z Anaheimu zpět do Tampy a loni zase vystoupali na vrchol Ducks. "Nikdo nemá křišťálovou kouli, aby věděl, co se stane, když odejdu z Anaheimu do Tampy. Stejně tak, když jsem šel zpátky," okomentoval to.

Letos by měl přesunem jen získat, protože zatímco Tampa Bay je ve Východní konferenci poslední, Philadelphia bojuje na hranici osmičky o play-off. Přesto se s Tampou loučil těžce, neboť tam jeho děti chodí do školy a do konce sezony bude v novém působišti bez rodiny. "Snažím se zorganizovat věci doma. Budu se více těšit až v letadle nebo na místě. Výměny jsou součástí NHL a s tím se musí hráči vyrovnat," podotkl.

Času na rozhodnutí bude dost

Po sezóně skončí Prospalovi smlouva na 1,9 miliónu dolarů a přestupem se v otázce jeho dalšího působení nic nevyřešilo. Generální manažer Flyers Paul Holmgren by prý rád novou posilu udržel, ale Prospal bude žádaný. Velký zájem o něj údajně byl už nyní a po sezóně by si jako nechráněný volný hráč mohl sám vybírat z kteréhokoliv ze 30 klubů NHL. "Bude se soustředit na konec základní části a snažit se dostat s týmem do play-off. Potom bude spousta času na rozhodnutí, co bude dál," řekl Prospal.

Úplně vyloučit se nedá tedy ani jeho návrat do Tampy Bay, která bude otvírat nadcházející ročník NHL s New Yorkem Rangers v Praze. Prospal měl sice nedávno konflikt s kouče Lightning Johnem Tortorellou, ale to podle něj nemělo vliv na odchod do Philadelphie, ani na vztah s trenérem.

Když jej trenér vrátil po krátkodobém vyřazení z elitní formace zpět k Vincentu Lecavalierovi a Martinu St. Louisovi, Prospal zazářil v utkání a v živém rozhovoru na kostce nad ledem v domácí hale emotivně trenérovi vzkázal, že to byla pro něj největší satisfakce v hokejové kariéře. "Nevěřím, že by to souviselo s mou výměnou. Z toho, jak ho (Tortorellu) znám a co jsem slyšel, má u hráčů rád, když řeknou to, čemu opravdu věří. Ví, že taková prohlášení pomohou mému výkonu," dodal Prospal.

Reklama

Související témata: