Hlavní obsah

Zklamání a hrdost. Na tenhle turnaj nikdy nezapomeneme, zní z kabiny české dvacítky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I ti největší optimisté už určitě přestávali věřit v comeback. Čeští hokejisté do 20 let přesto znovu ukázali, jací jsou bojovníci a srdcaři. Ve finále mistrovství světa proti domácí Kanadě smazali ve třetí třetině dvoubrankové manko. Ačkoliv nakonec padli 2:3 v prodloužení, končí se vztyčenými hlavami. A prvotní zklamání časem přebije radost z cenného kovu pro Česko po 18 letech. „Velký úspěch, budeme na něj vzpomínat. Ale ještě mě prohra samozřejmě mrzí,“ vykládal pro hokej.cz Jiří Kulich.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Češi na kolenou. Dvacítce chyběl k titulu mistrů světa jen krůček.

Článek
Fotogalerie

Nejlepší český kanonýr prožil opravdu zvláštní večer. Nejprve z dorážky nastartoval vzepětí, v prodloužení však právě Kulichovi utekl kotouč a soupeř z brejku rozhodl. Bezprostředně po zápase skrýval v dlaních slzy, ale se stříbrnou medailí na krku pár desítek minut po utkání už mu došlo, co s reprezentací dokázal. „Od začátku jsme věřili, že dojdeme daleko. Hráli jsme jako jeden člověk. Jsem na tým hrdý," říkal autor sedmi branek na turnaji.

Díky skvělé poslední třetině tahle slova musí přijmout i přes porážku opravdu každý hokejový fanoušek. Češi proti skvěle hrající Kanadě vydřeli srovnání z 0:2. „O druhé přestávce jsme si řekli, že nás takhle společně čeká už jen poslední třetina. A že necháme na ledě všechno. Každý z nás. Vyždímali jsme se do posledních sil a stálo to za to," popisoval Kulich.

Na jeho trefu navázal už o 54 sekund později Kos. Všichni jsme po sobě skákali, radost byla neuvěřitelná," vzpomínal pro hokej.cz kapitán Stanislav Svozil. „Jen škoda, že jsme obrat nedokonali," narážel na situaci těsně před koncem základní hrací doby, kdy v brankovišti nedokázali puk do sítě dotlačit Kulich ani Šapovaliv.

V prodloužení neměla Kanada takovou převahu jako v semifinále Švédsko, ale zlatého gólu se při nevyzpytatelné hře tří proti třem dočkala. „Nejhorší věc, která jde na střídačce zažít. Fakt špatný pocit," smutnil v rozhovoru pro hokej.cz útočník Kos.

Ovšem také on dokázal krátce po finále docenit úspěch českých mladíků. „Mísí se ve mně hrdost a zklamání. Ale jak jsem vyšel z kabiny, cítím hlavně hrdost. Na celý tým včetně realizáku," oceňoval.

„Chci všem poděkovat. Taková parta, všichni jsme drželi spolu včetně trenérů. Tým si naprosto sedl," pochvaloval si Kos českou kabinu. Na tenhle turnaj budou stříbrní hoši vzpomínat dlouho. „Nikdy na to nezapomenu," přislíbil Svozil.

Reklama

Související témata: