Hlavní obsah

Juniorskými mistry světa ve fieldlakrosu jsou Američané, Češi skončili šestí

Tým USA porazil ve finále fieldlakrosového mistrovství světa do 19 let Kanadu 10 : 8 a obhájil titul. Čeští hráči při svém prvním startu na šampionátu skončili na velmi dobrém šestém místě.

Foto: Mikko Varjo

Fieldlakrosové ME U-19, zápas o 5. místo, ČR – Austrálie

Článek
Fotogalerie

První čtvrtina finále byla vyrovnaná a skončila 2 : 2, druhá ale patřila Američanům, kteří čtyřikrát skórovali a utrhli se na 6 : 2. Kanaďané sice v druhé půlce zápasu stahovali, ale k vyrovnání se už nedostali. Američané oplatili soupeři porážku za základní skupiny a obhájili titul mistrů světa v juniorské kategorii.

V zápase o bronz smetli Irokézové Anglii zcela jednoznačně 18 : 1 a potvrdili, že trojice medailistů má před zbytkem lakrosového světa náskok minimálně jedné třídy.

Čeští hráči po infarktovém zápase proti Finsku v prolínací části turnaje, ve kterém vyhráli až ve druhém nastavení, nastoupili ve čtvrtfinále proti Anglii – čtvrtému týmy z elitní skupiny. Ukázalo se, že Angličané jsou lepší, přesto s nimi Češi velkou část zápasu dokázali držet krok. Po vyrovnaných částech hry ale často násletovala anglická gólová sprška a zápas nakonec skončil 17 : 8 pro soupeře. Češi se pak střetli s týmem Německa a dokázali mu vrátit porážku ze základní skupiny. Od samého počátku kontrolovali hru a vybudovali si náskok, který soupeř i přes závěrečný tlak nedokázal srovnat. Vítězství znamenalo historicky první účast českého týmu v zápase v nejlepší světové fieldlakrosové šestici.

Soupeřem byli Australani. První gól zápasu sice vstřelil Jáchym Plecháček, ale pak Australané neponechali nic náhodě a naprosto jednoznačným vítězstvím 27 : 4 odhalili další výkonnostní příkop – mezi horšími týmy světové špičky a zbytkem světa.

Pro český lakros je nicméně šesté místo na fieldlakrosovém MS velkým úspěchem. Dominik Pešek, Jiří Loskot a Radek Skála byli navíc vybráni do Top Ten Teamu MS.

Podrobné informace o průběhu MS U19 si můžete přečíst na webu www.lacrosse.cz nebo na oficiálním webu MS. Informace o českém týmu najdete i na jeho facebookové stránce.

Konečné pořadí FIL MS ve fieldlakrosu dio 19 let1. USA2. Kanada3. Irokézové4. Anglie5. Austrálie6. Česká republika7. Německo8. Finsko9. Skotsko10. Wales11. Nizozemsko12. Korea

Reklama