Hlavní obsah

Veverkovi návrat domů dost zhořkl

BRNO

Před utkáním předal svému bývalému kolegovi na trenérské lavičce Brna Janu Bobrovskému v dobrém rozmaru klubovou šálu Jekatěrinburgu, ale během utkání se jeho obličej čím dál víc kabonil. Současnému kouči někdejšího Sverdlovska Milanu Veverkovi návrat do haly na Rosničce pořádně zhořkl. Movitý ruský tým podlehl v utkání Euroligy basketbalistek obhájkyním trofeje jednoznačně o 19 bodů.

Článek

"Nemám z toho samozřejmě vůbec dobrý pocit. Doma jsem se chtěl vytáhnout. Jenže brněnské holky to nedovolily. Hlavně na začátku utkání předvedly doslova světový basket. Podle mého názoru budou opět patřit k horkým favoritkám na euroligové prvenství," předpověděl Veverka.

Letního odchodu do Ruska však v žádném případě nelituje. "Sedm roků strávených v Brně bylo krásných. Vyvrcholily letos na jaře vítězstvím v Eurolize. Když ale přišla z východu nová výzva, neváhal jsem. Stojí přede mnou těžký úkol dostat Jekatěrinburg po třech letech znovu do euroligového Final four, ale já se ho nebojím. A v Rusku chceme vyjít ze stínu Samary či Dynama Moskva, které mají momentálně nad námi trochu navrch. Stále zde vzpomínají, jak v roce 2003 Jekatěrinburg Euroligu dokonce vyhrál," líčil Veverka.

Výborné podmínky na Urale

V novém působišti našel skvělé zázemí. "Nic nám nechybí. Máme skvělou halu, posilovnu, bazén i další tréninkové prostory," říká spokojeně. Dobře postaráno je i o něj. "Dostal jsem krásný byt a auto s řidičem. Životní úroveň je na Urale velmi dobrá," zjistil.

Byť byl Veverka zvyklý na tradiční českou kuchyni, ani po této stránce v Rusku nestrádá. "V Jekatěrinburgu je řada luxusních restaurací, v nichž je možné dát si prakticky cokoliv. I piva je tam víc druhů než u nás," poznal z vlastní zkušenosti.

Ke svým hráčkám, mezi nimiž je řada cizinek, hovoří Veverka anglicky i rusky. "Nedělá mi to problém," tvrdí. Kvalita ruského ženského basketbalu je prý obrovská. "Na každý ligový zápas se tady připravujeme stejně pečlivě jako na duely Euroligy," prozradil.

Veverka v současnosti nemá podepsanou trenérskou smlouvu jen v Jekatěrinburgu. Je zároveň i koučem švédského národního týmu. "Tam se ale ujmu funkce až po sezóně. Hledali někoho, kdo má zkušenosti se špičkovým ženským basketem. Vzpomněli si na mě. Švédky však ještě nikdy žádnou velkou díru do světa neudělaly, čeká mě s nimi spousta práce," očekává.

Reklama

Související témata: