Hlavní obsah

První rychlostní zkoušku Finské rallye vyhrál mistr světa Loeb

JYVÄSKYLÄ

Úřadující světový šampion Sébastien Loeb vede po úvodní rychlostní zkoušce Finskou rallye. O tři desetiny sekundy ve čtvrtek porazil jiného pilota citroënu Daniho Sorda ze Španělska. Další desetinu na třetím místě ztratil vedoucí muž mistrovství světa, domácí jezdec Mikko Hirvonen s fordem.

Článek

Loeb ještě Finskou rallye nikdy nevyhrál. Pokud by se mu to letos podařilo, mohl by se vrátit do čela průběžného pořadí MS. Na vedoucího Hirvonena, jenž dnes oslavil 28. narozeniny a na první finský triumf rovněž čeká, totiž aktuálně ztrácí tři body. Finům se však v domácí soutěži dlouhodobě daří, od roku 1957 nevyhráli náročné šotolinové klání pouze šestkrát.

Martin Prokop s navigátorem Janem Tománkem obsadili v divácké rychlostní zkoušce v areálu dostihového závodiště Killeri 43. místo. Z posádek přihlášených do takzvaného juniorského šampionátu byli nejrychlejší, na čtyřnásobného mistra světa Loeba ztratili na dvoukilometrové trati devět a půl sekundy.

V průběhu dalších tří dnů deváté soutěže letošního MS čeká jezdce ve Finsku ještě 23 rychlostních zkoušek, které celkově měří přes 340 kilometrů.

Finská rallye - po 1. rychlostní zkoušce:
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) 1:20,5, 2. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -0,3, 3. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -0,4, 4. Atkinson, Prévot (Austr., Belg./Subaru Impreza) -0,4, 5. P. Solberg, Mills (Nor., Brit./Subaru Impreza) -0,6, 6. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) -0,8, ...43. Prokop, Tománek (Citroën C2) -9,5.

Reklama

Související témata: