Hlavní obsah

Třicátý Dakar bude tvořit 6000 kilometrů zkoušek

LISABON

O 1700 kilometrů delší než v letošním roce bude příští ročník pouštního závodu Rallye Dakar. Na páteční prezentaci jubilejního třicátého vydání slavné soutěže v Lisabonu představili pořadatelé předběžný plán, podle něhož účastníci absolvují bezmála 6000 kilometrů rychlostních zkoušek.

Foto: Vierka Kaštanová

Motocyklista Ivo Kaštan na trati Rallye Dakar.

Článek

Start bude stejně jako letos v Portugalsku, z mapy dakarské rallye ale oproti minulosti vypadnou kvůli bezpečnostním opatřením tradiční pasáže v Mali. "Reagovali jsme tím na doporučení tamního ministerstva zahraničních věcí. Situace je tam velmi nestabilní," zdůvodnil rozhodnutí ředitel závodu Etienne Lavigne na tiskové konferenci v Lisabonu. Už před posledním ročníkem museli z bezpečnostních důvodů organizátoři pozměnit trasu a z programu stáhli část nebezpečných etap právě v Mali.

Start 30. ročníku se uskuteční 5. ledna opět v Lisabonu a po dvou etapách po portugalském území se konvoj přesune na africký kontinent do Maroka, Mauritánie a Senegalu. Nejvíce etap absolvují jezdci v Mauritánii, v jejímž hlavním městě Nuakšottu také stráví 13. ledna jediný volný den. Vítězové budou známí 20. ledna v Dakaru. Letošní rallye měřila celkem 7915 kilometrů, z toho 4309 bylo měřených.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.