Hlavní obsah

Českým judistkám Světový pohár v Praze nevyšel

PRAHA

Českým judistkám nevyšel sobotní závod Světového poháru Noris Cup v Praze, vrcholný podnik sezóny na domácí půdě. Ani jedna ze čtrnácti nasazených reprezentantek nevybojovala bodované umístění do osmé pozice. Vysněný útok na medaile se vůbec nevydařil ani největším českým nadějím Aleně Eiglové ve váze do 78 kilogramů a Lucii Chytré v kategorii do 52 kg.

Článek

Obě skončily v hale na Folimance po úvodní prohře hned v prvním kole.

Z ostatních dvanácti reprezentantek vybojovala jediné vítězství Klára Coufalová (do 63 kg), která dokázala porazit Slovinku Razingarovou, ale vzápětí podlehla Belgičance Verheekeové. Další Češky prohrály ve špičkově obsazeném klání hned v úvodním kole a promarnily možnost zajistit si účast na dubnovém mistrovství Evropy v Bělehradě. Tam se zřejmě z ženského týmu představí jen Eiglová s Coufalovou.

Před Noris Cupem, který se v české metropoli uskutečnil už počtyřicáté, se nejvíc věřilo Eiglové s Chytrou. Elitní domácí judistky měly podle ideálního scénáře zasáhnout do bojů o medaile, ale realita byla jiná. Z dosavadních pěti letošních závodů Světového poháru tak zůstává českým maximem páté místo Chytré z Belgie.

Eiglová ztroskotala na Španělce

Eiglová, vítězka ankety Judista roku 2006, v sobotu po velmi rychlém souboji ztroskotala na Španělce Prietové-Madrigalové, s níž prohrála na ipon. "Mrzí mě to hodně, doma se moc často na takové úrovni nezávodí, chtěla jsem se tady ukázat v lepším světle," řekla Eiglová.

Závodnice SKP Hradec Králové se po zápase zlobila sama na sebe. "Udělala jsem velkou školáckou chybu, kterou zkušená soupeřka dokázala hned potrestat. Klečela jsem na všech čtyřech a myslela, že bude maté. Ale myslet neznamená vědět, soupeřka mě hodila na záda a byl konec," uvedla Eiglová, kterou prý limitovalo i zranění kotníku z minulého závodu Světového poháru v Hamburku.

"Kdyby se nezávodilo v Praze, ale někde venku, tak bych určitě nejela. Ale doma jsem chtěla nastoupit. Zdravotní stav nebyl ideální, ale vymlouvat se na to nemůžu. Letos mi to zatím nevychází podle představ, snad se to na Evropě otočí, " dodala Eiglová.

Chytrá také skončila v prvním kole

Její reprezentační kolegyně Chytrá své vystoupení v Praze ukončila také hned v prvním kole. V duelu se Srbkou Trivičovou pátá juniorka z loňského mistrovství světa brzy dostala trest za nedostatečnou aktivitu a pak i přes velké úsilí ztrátu nesmazala.

"Bylo to z mé strany takové strnulé. Nemohla jsem se dostat do tempa, měla pomalejší začátek a vůbec nevěděla, s čím mám zaútočit. Je to škoda, Trivičová asi byla k poražení. Ale dnes jsem se nepotkala s optimální formou," řekla judistka z Judo Clubu Štola Praha.

Výsledky:
do 48 kg: 1. Ibeová (Jap.), 2. Dumitrovová (Rum.), 3. Csernoviczká a Pulkosniková (obě Pol.), ...bez umístění: Cechlovská (ČR),
do 52 kg: 1. La Rizzaová (Fr.), 2. Aluasová (Rum.), 3. Charitonovová (Rus.) a Samatová (Tur.), ...bez umístění: Chytrá, Boháčová, Žváčková (všechny ČR),
do 57 kg: 1. Fernandezová (Šp.), 2. Harelová (Fr.), 3. Gasimovová (Ázerb.) a Jucharevová (Rus.), ...bez umístění: Matějovská, Kodešová (obě ČR),
do 63 kg: 1. Clarková (Brit.), 2. Rainczuková (Pol.), 3. Ylinenová (Fin.) a Sczepanská (Pol.), ...bez umístění: Pilzová, Coufalová, Krejčová (všechny ČR),
do 70 kg: 1. Iglesisová, 2. Blancová (obě Šp.), 3. Boschová (Niz.) a Emaneová (Fr.), ...bez umístění: Horáková, Baráková, Kvasničková (všechny ČR),
do 78 kg: 1. Nagaseová (Jap.), 2. Possamaiová (Fr.), 3. San Miguelová (Šp.) a Silvaová (Braz.), ...bez umístění: Eiglová (ČR),
nad 78 kg: 1. Sadkowská (Pol.), 2. Marquesová (Braz.), 3. Kocaturková (Tur.) a Uilenhoedová (Niz.), ...bez umístění: Jestřebská (ČR).

Reklama