Hlavní obsah

Olympijští vítězové losovali čísla pro Velkou pardubickou. Váňův Tiumen přišel na řadu poslední

Praha

Dvaadvacet koní přihlášených do letošní 124. Velké pardubické s Českou pojišťovnou, která se poběží v neděli 12. října, už zná svoje startovní čísla. V pražském hotelu Paříž jim je vylosovala dvojice českých olympijských vítězů. Moderní pětibojař David Svoboda tahal z osudí čísla, snowboardistka Eva Samková ve slušivém černém kloboučku vždy k tomu z misky vylovila obálku se jménem koně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žokej Josef Váňa (uprostřed) a olympijští vítězové, moderní pětibojař David Svoboda a snowboardistka Eva Samková, během losování startovních čísel na Velkou pardubickou.

Článek

Jako první byla vytažena vítězka posledních dvou ročníků Orphee des Blins, které připadlo číslo dvanáct. Následoval hned jediný ostrovní účastník, anglický Lambro. Pokud jeho trenér Charlie Mann ale trpí pověrčivostí, musel se někdě v Anglii asi zhroutit, neboť dostal třináctku. Losovací procedura měla spád, ale Tiumen, kterého pojede legendární osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa, zůstal v osudí jako úplně poslední.

Zbylo na něj číslo 15. Vlastně ho ani nedostal. Samková sice vytáhla z misky obálku se jménem Tiumena, ale pětibojař Svoboda už ve své žádné číslo neměl, což demonstroval otočením nádoby dnem vzhůru. Jelikož byl Tiumen posledním vylosovaným, bylo ale jasné, že pojede s patnáctkou. Celý problém způsobil svou roztržitostí Svoboda, protože v jednom okamžiku odložil dvě čísla najednou.

"Ja chtěl sedmičku, ale když ji nemám, tak nevadí. Vyhrál jsem už s jednadvacítkou, se sedmičkou, s trojkou, zkusím to i s patnáctkou. Těžko mluvit devět dnů před dostihem o číslech a vlastně je ani moc neřeším, vždyť já pořádně nevím kolikátou Velkou pardubickou pojedu," vykládal Váňa, který jen pár dnů po dostihu oslaví 62. narozeniny a při pardubické steeplechase se objeví v sedle už poosmadvacáté a zejmě definitivně naposledy.

"Příprava je posledních deset let stejná, méně piju a víc jezdím na kole. Při pohledu do zrcadla jsem v zimě zjistil, že to takhle nepůjde a rozhodl jsem se ještě k dostihům vrátít. Teď už jsem prakticky na své váze," líčil Váňa. "Šance vyhrát je pro každého, protože každý s tím do dostihu jde. Někdo má šance větší a někdo menší. Pravda je ta, že musíš mít štěstí, a pokud ho budeme mít, tak proč ne," doplnil legendární žokej.

Letošní Velké pardubické se zúčastní i Váňův potomek v sedle Sorose, který dostal devatenáctku. "To je šťastné číslo," ujišťoval pětibojař Svoboda Váňu mladšího. "Ta je dobrá," řekl žokej.

Když Samková vylosovala koně jménem Klaus, ohlásila v narážce na bývalého českého prezidenta jméno Václav a hlasitě se rozesmála. Svoboda k tomu připojil jedničku, což sklidilo ohas v zaplněném sále. Jediná žena na startu Velké pardubické Martina Růžičková pojede s Rubínem, jenž má šestku.

Ze 41 kvalifikovaných koní se ke startu nakonec přihlásilo 22, těsně před uzávěrkou to stihl i jediný kůň ze zahraničního chovu Lambro, jenž ale ještě musí splnit finanční podmínky účast.

Start Velké pardubické je naplánován příští neděli na 16.35 a její vítěz nebude nad hlavu zvedat velký pohár jako doposud, ale poměrně subtilní skleněnou desku se siluetou jezdce na koni. Novou trofej nechalo vyrobit město Pardubice, autorem návrhu je architekt a radní Milan Košař a s úsměvem prozradil, že si někdy skicoval koně při zdlouhavých jednáních zastupitelstva.

Startovní listina 124. Velké pardubické s Českou pojišťovnou
1 Klaus (žokej Jaroslav Myška)
2 Amaragon (Martin Liška)
3 Ter Mill (Michal Khal)
4 Sherardo (Michal Kubík)
5 Universe of Gracie (Jiří Kousek)
6 Rubín (Martina Růžičková)
7 Gauner Danon (Jan Kratochvíl)
8 Trezor (Ondřej Velek)
9 Kasim (Marcel Novák)
10 Cardam (Jaroslav Brečka)
11 Nikas (Dušan Andrés)
12 Orphee des Blins (Jan Faltejsek)
13 Lambro (Mark Grant)
14 Pareto (Thomas Boyer)
15 Tiumen (Josef Váňa st.)
16 Moula (Petr Tůma)
17 Zulejka (Josef Bartoš)
18 Peintre Abstrait (Lukáš Matuský)
19 Soros (Josef Váňa ml.)
20 Sisi Merble (Jakub Kocman)
21 Zarif (Marek Stromský)
22 Al Jaz (Josef Sovka)

Reklama