Hlavní obsah

Šermíř Beran bere výhru v závodu SP jako nutný krok k olympiádě

PRAHA

Kordista Jiří Beran, jenž po dlouhých 24 letech dosáhl v nedělním vítězném závodě Světového poháru v Buenos Aires obrovského úspěchu pro celý český šerm, stále sní o účasti na olympijských hrách v Pekingu. K ní potřebuje ve složitém systému kvalifikace uspět i v dalších závodech, ale jak dnes po návratu do Prahy uvedl, cítí se v dobré pohodě a věří v úspěch.

Článek

Jak je těžké projít soutěží SP až na samý vrchol, o tom by mohli šermíři vyprávět. "Jelikož tam nejsou možné opravy, tak je nutné všechny zápasy vyhrát, pokud chce člověk zvítězit na celém turnaji. A šanci vyhrát má třicet, možná až čtyřicet kordistů," řekl Beran novinářům. "Všechny zápasy byly proto klíčové, ale hlavně ten s úřadujícím mistrem světa Wang Lej, který skončil 15:14 a bylo to doopravdy psychicky i fyzicky hodně náročné," uvedl pětadvacetiletý Beran, kterého na planš přivedl otec, sám úspěšný šermíř.

Předzvěstí životního úspěchu byla již umístění v předchozích závodech: v únoru byl Beran pátý na Světovém poháru v Lisabonu a před týdnem skončil osmý v Bogotě. "Cítil jsem se ve velice dobré formě a všechny ty zápasy probíhaly podle mých představ. Určitě mi pomohlo vítězství nad Wang Lej, pak následoval nejlepší americký reprezentant Kelsey, s nímž jsem snad dosud na patnáct zásahů ještě nešermoval, takže to byl také náročný zápas, který skončil 3:2 v prodloužení. Ale od začátku jsem to chtěl do prodloužení dotáhnout, zariskovat na poslední zásah, a to se povedlo."

V Bogotě mu vykradli tašku

Ve finále pak už Berana nezastavil ani další Číňan Li Kuo-ťie. "Měl jsem hroznou radost a po všech těch peripetiích, které mě na cestách potkaly, jsem to bral jako takové zadostiučinění," vrátil se Beran k nepříjemné události z předchozího podniku v Bogotě. "Během zápasu mi z tašky vykradli peněženku, telefon, kameru, foťák, vše během pár vteřin, co jsem šermoval. Bylo to z haly, kde turnaj probíhal, což by se tedy nemělo rozhodně stávat. Začali to tam sice hned prohledávat, ale to nemělo šanci na úspěch," řekl smířeně Beran.

Argentinské vítězství by mu mohlo výrazně pomoci v cestě za olympijským snem. "Nejvyšší vytouženou metou je podívat se na olympiádu a toto je takový ten nutný krok k tomu, aby se člověk dostal do té společnosti, z níž je pak možné se na olympiádu dostat," uvedl Beran. "Zatím ještě nejsou výsledky, jak to změnilo žebříček, ale myslím, že se posunu někam k dvacátému, pětadvacátému místu na světě."

Projít kvalifikačním sítem však nebude vůbec jednoduché. "Těžko říct, jak moc mě to olympiádě přiblížilo, protože teď budou další důležité turnaje. Bude mistrovství Evropy, které začíná za týden v Gentu, a klíčové bude mistrovství světa v Petrohradu na přelomu září a října, kde se bude rozdávat nejvíce bodů," objasnil Beran.

K mistrovství Evropy přistupuje s pokorou

Vidina olympiády ho žene vpřed. "Je to sen každého sportovce se tam podívat. Ta kvalifikační kritéria jsou však doopravdy těžká, je to práce na celou sezónu a navíc kvalifikační klíč pro státy, které nemají tak velkou základnu a šanci se kvalifikovat třeba z družstev, je náročný, poněvadž těch míst je tam opravdu málo. S jistotou se dá říct jen to, že na olympiádu jedou první čtyři ze Světového poháru," doplnil někdejší juniorský vicemistr Evropy.

K blížícímu se evropskému šampionátu přistupuje s velkou pokorou. "Z těch všech turnajů bych ho v náročnosti řadil ještě nad mistrovství světa, protože Evropa je Mekka tohoto sportu, a když přijedou reprezentanti z těch velmocí, jako je Francie, Itálie, Německo, Ukrajina, Rusko, tak tam není slabých soupeřů. Doufám, že forma vydrží," přál si Beran, osmnáctý kordista celkového pořadí Světového poháru v minulé sezóně.

Reklama