Hlavní obsah

Pilátův život na motorce. Světový rekord, skok přes letadlo, těžká zranění i tance s Vettelem na stole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od natěšeného klučiny, jehož kuráži s úsměvem tleskali diváci, po zkušeného matadora, který už na motorce zažil spoustu krásného i nepříjemného. Kariéra freestyle motokrosaře Petra Piláta je úzce spojena s tradiční akcí Gladiator Games, která se pojede v sobotu v pražské O2 Areně. Nejen o ní mluvil v podcastu Mixzóna.

Mixzóna s Petrem PilátemVideo: Sport.cz

 
Článek

Chyběl jen na úplně prvním ročníku, v roce 2004 po velkém zranění a jednou kvůli startu na mistrovství světa v Číně. Zbylých osmnáct ročníků mohli moderátoři hlásit, že svá kouzla ve vzduchu předvede i Pilník, což je dlouholetá Pilátova přezdívka. I když letos bylo namále…

V Rakousku ladil novinku, kterou chtěl v Praze předvést, dopady do nafukovacího dopadu měly být bezpečné… „Jenže při jednom mě vzala motorka přes záda, říkal jsem si, že možná bude jedno žebro zlomené,“ popisuje Pilát.

Cestou domů se v Benešově zastavil na rentgenu a výčet zranění byl mnohem početnější: žeber bylo zlomených pět, k tomu propíchnuté obě plíce a utržený sval na rameni a u lopatky. V nemocnici si ho pár dnů nechali…

Některé aktivity jsou bolestivé doteď. „Mám doma sedmiměsíční Natálku a když mi lezla po břiše, trochu jsem funěl. A když jsem kýchnul? To nepřeju ani největšímu nepříteli,“ líčí.

Závod s časem Pilát zvládl, o víkendu si už zaskákal ve Francii, a tak může v sobotu přidat další zápis do své bohaté historie účastí na Gladiator Games. První přišla v deseti letech.

„Marek Rejman, který akci pořádá, vzpomíná, že na mě měli čtyři minuty, takže jsem mohl dát asi deset skoků. Ale já nic nepočítal a jezdil, dokud mě nevyhodili. Mára se směje, že kdyby mě nezastavili, skončil bych, až mi dojde benzín,“ vybavuje si první velký zážitek. „Jezdci, které jsem sledoval na VHS kazetách, najednou přišli a klepali mi na rameno.“

O čtyři roky později se bezstarostné ježdění proměnilo ve velmi odvážný pokus. Pilát měl na motorce předvést salto vzad, v té době vrcholný trik. V pouhých čtrnácti letech, ve hře byl zápis do Guinessovy knihy rekordů.

„Doma v tréninku jsem zvládl tak deset salt a asi u pátého jsem spadl na hlavu a byl docela dobitý. Ale chtěl jsem to dokázat, i když to byly neuvěřitelné nervy,“ popisuje.

Mezi rekordmany se zapsal, byť laťka se od té doby zase o dost posunula. „Legendární Robbie Maddison, který skákal nahoru na Vítězný oblouk a dělal podobné šílenosti, má kluka. Je mu dvanáct a už dává salto za saltem na nafukovací dopad,“ vypráví Pilát.

Skoro aby tak už na salto připravoval svého syna Petra. „Je mu dva a půl, tak už má na čase,“ směje se. Ale s vážnější tváří tuší, že v duchu rodinné tradice bude mít potomek k motorkám blízko. „Je pořád v garáži, lepí na motorky samolepky, už zná i názvy triků a bojím se, že nebude dlouho trvat a bude to chtít zkusit taky,“ předpokládá.

Radost i obavy

A tak bude Pilát časem možná zažívat stejné pocity jako jeho maminka, která po jednom z jeho těžkých pádů už závody sledovat nechtěla. „Určitě bych se bál. Na druhou stranu věřím, že bych měl radost, kdybych ho učil věci, které jsem se naučil já, i mu říkal, čeho se vyvarovat.“

Ukázal by mu svět freestyle motokrosu se zážitky, které jinde nepřijdou. Dodnes Pilát vzpomíná třeba na sérii Red Bull X-Fighters a závody třeba v býčí aréně v Mexico City.

„Uprostřed byl doskok, rampy u výjezdu z tunelu a v aréně přes 60 000 bouřících Mexičanů. To jsem měl husí kůži,“ vybavuje si. „Nebo když jsem přeskakoval letící letadlo, to byla taky šílenost,“ připomíná další kousek, z něhož fotky a videa obletěly svět.

Foto: archiv Petra Piláta

Petr Pilát (uprostřed) oslavuje titul mistra Evropy FMX. Česká vlajka nemohla chybět.

Ale třeba i pozávodní večírky, které k freestyle motokrosu patří. „Pamatuju si další X-Fighters v Německu, to bylo fakt velký. Byli tam i závodníci z formule 1 včetně třeba Vettela a tancovali jsme spolu na stolech,“ usmívá se.

Ale svět freestyle motokrosu jsou také zranění. V některých případech bohužel i fatální… Pilát si také nejednou poležel v nemocnici, odkud vyhlížel co nejdřívější návrat na motorku.

Na doktory už dá

„Když jsem byl mladší, tak jsem ty lhůty od doktorů dělil dvěma, možná i třemi. Ale dneska už si uvědomuju, že vědí, co říkají, protože když jsem třeba sundal sádru dřív, tak léčba pak trvala déle. A kdybych to nedělal, dneska bych třeba nemíval oteklé nohy, když jdu na běžky,“ přiznává.

V Mixzóně ale mluví také o tom, jak vychovává talenty a sám pořádá rostoucí FMX akci, jakým směrem se jeho sport vyvíjí, jak těžké je se freestyle motokrosem uživit a jestli se dá skákat, když je venku minus deset stupňů.

Příběhy, postřehy a zážitky osobností z nekonečného světa sportu.

Pusťte si Mixzónu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Epizody:

Reklama