Hlavní obsah

Basilej se střetně v přípravě s Celticem

V rámci tradičního přípravného Uhren Cupu, který se hraje nedaleko Basileje, se dnes střetne domácí celek se skotským mistrem Celticem Glasgow. Pro obě mužstva je to jedna z prvních herních příprav.

Článek

Basilej získala švýcarský titul naposledy před třemi lety, avšak i ve dvou posledních sezonách mu byla velmi blízko; nejdříve skončila druhá se stejným bodovým ziskem jako FC Curych a loni měla v konečném zúčtování o jeden bod méně než obhájce trofeje. O titul přišla především díky slabému podzim, na jaře byla suverénně nejlepším celkem. Chuť si tak alespoň spravila v domácím Poháru, kde nenašla žádného přemožitele. Hlavní oporou mužstva byl Mladen Petrič, který se stal nejlepším střelcem klubu. Dnes se však na hřišti už neobjeví, nýbrž přestoupil do německého Dortmundu.

V mužstvu už nejsou ani dva další Chorvaté; Boris Smiljanič a Ivan Rakitič, kteří odešli do Grasshopepers, respektive Schalke 04. Především místo Petriče se do mužstva vrátil po ne moc vydařeném angažmá ve Stuttgartu Marco Streller. Z Frankfurtu do Basileje navíc zamířil Benjamin Huggel a ze švýcarského Young Boys Bern Ronny Hodel. Kvalita by tak v mužstvu, které vede Christian Gross, měla být stále velmi dobrá, což se ukázalo v prvním zápase probíhajícího turnaje, v němž Basilej porazila 3:1 Salcburk.

O další vydařené zápas se švýcarský vicemistr jistě dnes popere proti skotskému mistrovi. Celtic Glasgow má za sebou velmi úspěšnou sezonu; v ligové soutěži neměl konkurenci a v Lize mistrů dokráčel až do osmifinále, kde nestačil na pozdějšího vítěze AC Milán. Dnes čeká svěřence Gordona Strachana první přípravný zápas na novou sezonu, ve které by jistě chtěli alespoň vyrovnat tu loňskou. Pomoci jim k tomu už nebudou moci Neil Lennon a Craig Beattie, kteří klub opustili. Novými posilami se naopak stali Massimo Donati z Atalanty, Brown a Killen z Hibernian a McDonald z Hearts.

Utkání nemá jednoznačného favorita, na Basilej si můžete vsadit u společnosti bwin s kursem 2.40. Remízu bookmakeři této sázkové kanceláře ohodnotili kursem 3.20 a na vítězství Celticu vypsali kurs 2.60.

Reklama