Hlavní obsah

Německo čeká v boji o finále překvapení turnaje – Turecko

Po dvou dnech volna čeká příznivce Eura 2008 další lahůdka. Po napínavých utkáních čtvrtfinálové fáze, kde se favoritům příliš nedařilo, je na řadě semifinále. Německo se utká s nevyzpitatelnými Turky, které trápí potíže se skládáním sestavy.

Článek

Celek Německa vstoupil do šampionátu výhrou nad Polskem a obě branky obstaral Lukas Podolski. Stejný hráč se prosadil i ve druhém utkání s Chorvatskem, avšak jeho branka porážku 1:2 neodvrátila. Poslední duel ve skupině s pořadatelským Rakouskem už naši západní sousedé zvládli a zásluhou trefy Ballacka zvítězili nejtěsnějším možným rozdílem.

Nejvíce branek ze všech čtvrtfinálových soubojů nabídl duel Německa s Portugalskem. Silní Portugalci dostali hned na úvod studenou sprchu, když po brankách Schweinsteigera a Kloseho vedli svěřenci Joachima Löewa po 26 minutách už 2:0. V závěru prvního poločasu ještě snížil Nuno Gomez, ale naděje celku z Pyrenejského poloostrova nadobro utnul v 62. minutě Michael Ballack. Těsně před koncem ještě Scolariho svěřenci zásluhou Postigy snížili, ale na vyrovnání se už nevzmohli.

„Nálada v týmu je po vítězství pochopitelně dobrá. Měli jsme dostatek času na odpočinek, ale pauza už je dlouhá a většina hráčů je hodně netrpělivých. Nemůžeme se dočkat, až se vrátíme opět do akce,“ říká kapitán Michael Ballack.

Po úvodní porážce Turecka s Portugalskem by si na semifinálovou účast země půlměsíce asi vsadil málokdo. Svěřenci trenéra Terima dokázali svou vůli a bojovnost už proti Švýcarsku, kdy v závěru otočil na konečných 2:1. Selhání českého výběru a neuvěřitelný obrat Turků z 0:2 na 3:2 snad netřeba více komentovat. Čtvrtfinálová bitva země z Malé Asie s Chorvaty byla dlouho vyrovnaná, ale minutu před koncem prodloužení vstřelil branku Klasnič a Chorvatsko se radovalo z postupu. V poslední akci utkání však Turci znovu dokázali vstřelit branku a šokovaní Chorvaté v penaltovém rozstřelu neuspěli.

Brankář Volkan Demirel dostal proti České republice červenou kartu a dnes si tudíž kvůli suspendaci nezahraje. Po dvou žlutých kartách nasbíral obránce Emre Asik i ofenzivní záložníci Tuncay Sanli a Arda Turan. Všichni tři tak budou sledovat utkání pouze z tribuny. Kvůli zranění nenastoupí Nihat Kahveci, Emre Gungor, Tumer Metin a nejistý je rovněž start obránce Serveta Cetina. Záložník Emre si poranil kolenní vazy hned při úvodním vystoupení a o jeho startu se rozhodne až těsně před výkopem.

„Samozřejmě to není jednoduchá situace, když máte k dispozici tak málo hráčů. Na druhou stranu ti, kteří je nahradí, se budou chtít předvést. Německo bude hrát dle mého názoru hodně opatrně,“ říká útočník Semih Senturk.

Jasným favoritem na výhru je podle sázkové kanceláře bwin Německo s kursem 1.45. Na vítězství Turecka v základní hrací době určili bookmakeři vysoký kurs 7.00 rovné. Pokud si myslíte, že utkání skončí po 90 minutách remízou, využijte kursu 4.00.

Reklama