Hlavní obsah

Fenomenální úspěch, rozhodl debl, řekli experti po obhajobě v DC. Gratuloval i Jágr

Bělehrad

Tenisové osobnosti považují obhajobu vítězství v Davisově poháru za fenomenální úspěch pro celý český sport. Za rozhodující pro finálový triumf Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka na horké půdě Srbska (3:2) označili experti vyhranou čtyřhru, v níž domácí překvapivě nepostavili světovou dvojku Novaka Djokoviče. Osobnosti také ocenily, jak suverénně zvládl Štěpánek rozhodující pátý duel proti Dušanu Lajovičovi.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Česká tenisová parta po roce znovu s cennou trofejí (zleva) Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, kapitán Vladimír Šafařík, Lukáš Rosol a Jan Hájek.

Článek
Fotogalerie

"Myslím, že to rozhodl debl. Bylo od začátku jasné, že bude stěžejní. Mohli si dát debla v pátek a potom už to nemuseli hrát. Oni nepostavili Djokoviče, čemuž jsem nerozuměl, přeci jen jeho přítomnost na kurtu by to trošku zkomplikovala. Ale nevyhráli by stejně," uvedl Tomáš Šmíd, který v roce 1980 získal s československým týmem salátovou mísu poprvé.

Jeho následovníci tehdejší celek překonali, po triumfu v Bělehradě titul obhájili. "Je to velikánský úspěch. Ze srdce to klukům přeju," podotkl Šmíd, podle něhož Češi klidně mohou vyhrát i potřetí. "Když bude dobrý los, tak můžou. Je to trošku i o štěstí. Tady ve finále byli lepší," dodal Šmíd.

Obrovskou radost z obhajoby měl i manažer Miroslav Černošek, majitel České sportovní, která tým marketingově zastupuje. "Jsme pátou zemí, která dokázala obhájit, což nemá obdoby. Je to fenomenální úspěch pro celý český sport, který si to zaslouží," prohlásil Černošek. Českému týmu hned po zápase poslali gratulace například hokejista Jaromír Jágr, olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný či další z vítězů Davisova poháru před 33 lety Ivan Lendl.

Mazák Štěpánek rozebral soupeře do prvočinitelů

Bývalý tenista František Pála vyzdvihl, s jakým přehledem zvládl Štěpánek za stavu 2:2 rozhodující zápas. "Byl to mazácký výkon. Začátek nebyl, jak si představoval, prohrál si první servis. Ale protože je to mazák, brejknul ho zpět a potom ho rozebral do prvočinitelů," řekl Pála.

Podle expertů je pro český úspěch zásadní, že všichni hráči mají chuť reprezentovat. "Trochu jsem se bál, že když loni kluci vyhráli, tak si řeknou konec a ať hraje někdo jiný. Ale oni pokračují dál. Je to o tom, že pořád máme nějakého dobrého tenistu, nikam nepadáme. A pak se z toho rodí velká vítězství," dodal Pála.

Také prezident tenisového svazu Ivo Kaderka vyzdvihl, s jakou chutí Berdych i Štěpánek reprezentují. "Mají velké srdce, že takhle rádi hrají za tuhle vlajku, za svou zemi. Podařilo se to co loni, obhájit je ještě těžší. Je to jeden z nejúžasnějších okamžiků, jaký mohl nastat," radoval se Kaderka.

"Nevím, jestli si to v tuhle chvíli všichni uvědomujeme. Na začátku nikdo nečekal, že obhájíme. Radek byl zraněný, kluci ale přes všechny těžkosti došli do finále a dokázali to," dodal Kaderka.

Reklama