Hlavní obsah

Párovou čtyřku by návrat bez medaile zklamal

PRAHA

Kvarteto urostlých mužů sedí za sebou na lodi, každý má v rukou dvě vesla a jejich synchronní záběry proženou posádku dvoukilometrovou tratí za méně než sedm minut. To je párová čtyřka, která už od stříbra z milánského MS 2003 patří mezi hvězdy českého veslování. Do sbírky úspěchů této lodi patří i druhé místo z aténské olympiády a prvenství v posledních dvou ročnících Světového poháru.

Článek

Po loňské čtvrté příčce na MS se párová čtyřka touží vrátit na stupně vítězů příští týden na šampionátu v britském Etonu. "Udělali jsme v přípravě maximum a nechceme se vracet bez medaile," říká Tomáš Karas, který se po roční pauze vrací do lodi, když na jaře nahradil dlouhodobě nemocného Hanáka.

Naplnila se tím i tradice. Složení posádky, kterou připravuje trenér Kruťjakov, se totiž každý rok trochu pozmění, také se v ní dost často přesedá, jen strok David Jirka zatím ani jednou nechyběl. "Možná je to výhoda, že se na lodi točí víc lidí, rozhodně nám nehrozí žádná ponorková nemoc, a když se navíc daří, tak jde vždy vše lépe. Hlavně chuť do tréninku je větší, když jsou vidět výsledky," tvrdí Jirka.

Chalupa už se s ostatními svesloval

Nejzkušenějším veslařem aktuální sestavy je však 38letý Václav Chalupa, jenž od roku 1988 nechyběl na žádné velké akci veslařů. "Na MS jedu už počtrnácté, ale teprve podruhé v jiné roli než skifař. Loni jsem si ještě zvykal, že nejsem v lodi sám, ale letos cítím, že do párovky už patřím. Dokázali jsme se s kluky víc sveslovat, což nám právě minulý rok možná chybělo k medaili," soudí nestor českého veslování, jenž stále čeká na vysněné zlato.

"Už nechceme zažít zklamání ze čtvrtého místa jako loni v Gifu, kde nám finále vyloženě nesedlo," vzpomíná na minulé mistrovství světa zbývající člen párové čtyřky Milan Doleček a uvažuje: "Na párové čtyřce je proti loňsku znát velký posun. Minulý rok jsme triumfovali ve Světovém poháru bez vítězství v závodě, letos máme dvě na kontě a Poznaň, kde nás porazili Poláci, se jela z plné přípravy, bez ladění formy a bylo to z naší strany dost utahané."

Nenechat si Poláky ujet

Právě zlato obhajující polská párová čtyřka je podle našich veslařů největším favoritem šampionátu v Etonu. "Nesmíme si Poláky nechat ujet hned na startu. Když s nimi vydržíme úvodní kilometr, dá se pak se závodem něco dělat," uvažuje Doleček. "Hodně silní budou i Rusové, Francouzi. Nebude to jednoduché, ale věřím, že máme na to, abychom se vešli mezi čtyři nejlepší," říká Karas.

"Od poslední regaty Světového poháru téměř dvouměsíční pauza, to mohlo změnit výkonnost nás i soupeřů. Každopádně chceme z Británie přivézt medaili a hrozně rádi bychom, aby byla zlatá. Čím jsem ale starší, tak cítím větší pocit zodpovědnosti," připouští Chalupa, jenž by rád u veslování vydržel až do OH v Pekingu 2008. "K příští olympiádě směřuje vlastně naše celé úsilí, ale kdybychom se měli letos vrátit bez medaile, těžko bych takové zklamání překousnul," přiznává Jirka.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články