Hlavní obsah

Dobrá práce, řekly jí Vonnová s Gutovou. A já seděla a nechápala, žasla Ledecká

Carezza

Zaznamenala první český triumf olympijské zimy. Ester Ledecké nečinilo sebemenší potíže, že poslední měsíc strávila na lyžích a při startu snowboardové sezóny v italské Carezze porazila v obřím slalomu všechny soupeřky v kvalifikaci i finálových jízdách. Unikátní sportovkyně tak sbírá pochvaly ve dvou odlišných světech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vítězná jízda Ester LedeckéVideo: sntv

 
Článek

Na snowboardu jste tu trénovala jen tři dny. Věřila jste, že i s tímto hendikepem můžete úvodní závod ovládnout?

Rozhodně jsem to nečekala. Věděla jsem, že nemám moc naježděno, proto jsem se snažila i ráno dát co nejvíc jízd. Ještě na poslední chvíli jsem měnila prkno a vybrali jsme výborně. Nahoře byly na trati nepříjemné seky, jsem ráda, že jsem to zvládla. Skvělý!

Ve většině jízd vítězili závodnici v modré dráze. Bylo klíčové vyhrát kvalifikaci, a mít tak možnost volby?

Byla to obrovská pomoc, že jsem mohla vybírat až do konce. Věděla jsem, že modrá je dole trochu rychlejší, proto jsem nepanikařila ani ve finále.

Carezza je vaše šťastné místo. Jela jste zde svůj první Světový pohár, pak dvakrát vyhrála.

Je to zvláštní závod, jak je první v sezóně. Nikdo moc neví, co čekat, ale pro mě je to příjemný kopec i profilem, vyhovuje mi.

Berete vítězství i jako silný vzkaz soupeřkám? Že i po přechodu z lyží vládnete?

To by se mi samozřejmě líbilo, kdyby ze mě měly trochu strach.

Možná už mají, od čtvrtfinále všechny vaše soupeřky jely na hraně a spadly.

Těžko se mi to hodnotí, ale je možné, že když někdo jede před vámi líp, snažíte se zkrátit stopu a v těchto podmínkách moc dlouho takhle jet nejde.

Jak dlouho vám obvykle trvá přeorientovat se z lyží na snowboard?

Bohužel to není hned. Mám různá cvičení, abych se přehodila, ale obvykle tři čtyři dny potřebuju, abych se cítila dobře.

Jistě teď nelitujete, že jste se v úvodu zimy věnovala lyžím, v Lake Louise jste byla ve sjezdech sedmá a třináctá.

Rozhodně ne, s tím jsem byla nadmíru spokojená. I tady v Carezze mě moc potěšilo, když po prvním tréninku za mnou chodili všichni závodníci i trenéři gratulovat, že je to úplně úžasné. Objímali mě, říkali, jak mi fandili, to mi udělalo hroznou radost.

I v zámoří má vaše výjimečná schopnost kombinovat dva sporty ohlas, v New York Times o vás vyšel velký článek…

Pro mě byl strašně silný zážitek, když jsem v Lake Louise vyhrála trénink a přišly za mnou holky včetně Lary Gutové a Lindsey Vonnové a říkaly mi: Good job (dobrá práce)! Já tam jen seděla a nechápala, co se děje.

V super-G vás pak potkal pád, žádné následky jste si z něj neodnesla?

Všechno dobrý. Jen jsem měla zablokovaná záda, spíš z toho, jak jsem se dostávala ze sítí. Ale to bylo rychle pryč díky mému šikovnému fyzioterapeutovi Kubkovi (Jakubu Markovi).

Na olympiádě se vám ale sjezd kryje se snowboardingem, nestoupal na vás tlak z lyžařského prostředí, abyste dala přednost sjezdu?

To ne. Jestli myslíte Tomáše (trenéra Banka), ten je úplně klidný. Rozhodli jsme se tak dopředu a nebudeme to měnit kvůli jedné akci. Samozřejmě jsem měla radost a budu ráda, když ještě takové výsledky zajedu, ale není důvod překopávat celý plán.

Reklama

Související témata: