Hlavní obsah

Neumannová: Brzká forma je dobrým znamením

PRAHA

Třikrát se postavila běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová na start závodu letošního SP a dvakrát stanula na stupních vítězů. Jednatřicetiletá česká reprezentantka přitom necítí, že by forma laděná na MS v Oberstdorfu přišla příliš brzo. "Mám zkušenost, že když je dobrý začátek a nepřijdou zdravotní komplikace, vydaří se to i na mistrovství," říká v rozhovoru pro Právo.

Článek

Dvakrát jste v úvodu Světového poháru doběhla na stupně, z toho jednou na nejvyšší. Je to váš nejlepší začátek zimy, pomineme-li předešlou sezónu, do níž jste vstoupila se zpožděním krátce po porodu ještě parádněji. Máte teď také nejlepší pocity ze závodění? Nepamatuju si tak úplně pocity z období před narozením Lucky, výsledky ale mluví za vše. Přitom je to tvrdší, než jsem čekala. Stačí o tři vteřiny horší čas a člověk může být rázem pátý nebo osmý.

Dopřejete si nějakou radost po prvním zápřahu? Ani ne. Zažívám hektické dny, finišuje se s mojí stavbou na Šumavě, blíží se stěhování. Mám tedy klid od sportu, ale jsou tu jiné starosti. Brzy bych mohla být ve svém.

S přibývajícími výdělky ze Světového poháru vám asi ubylo něco starostí? To bych musela vyhrát ještě hodně závodů, abych byla bez dluhů.

Nebojíte se, že forma přišla brzo? Je vše směrem k mistrovství světa v Oberstdorfu načasováno správně? Strach nemám. Mám zkušenost, že když je dobrý začátek a nepřijdou zdravotní komplikace, vydaří se to i na mistrovství. Je to dobré znamení. Podobné to bylo i před olympiádou v Salt Lake City.

Když vás v minulosti něco zklamalo, tak to bylo právě zdraví. Ale od porodu vás nic vážnějšího netrápilo. Cítíte se odolnější? Bezproblémové to není. Mojí slabinou jsou stále horní cesty dýchací. Lehké nachlazení mě zlobí často a někdy se to zhoupne až k antibiotikům. Obavy trochu mám, lze chytit cokoli zvlášt při závodech. Ale snažím se dávat pozor. Včetně takových věcí, že se po závodě rychle převléknu, abych byla v teple.

Co soupeřky? Cítíte, že se nějak radikálně změnilo rozložení sil? Vrátila se Ruska Baranovová, a hned ve velké síle. Zlepšila se Norka Björgenová, sprinty vždy běhala o třídu líp než ostatní, teď zapracovala i na delších tratích. A je tam taky dost stálic.

Kolem vás se ve výsledcích objevuje i dost jmen, která byla nějakým způsobem spojena s dopingovými aférami - Baranovová, Kuitunenová či Šmigunová. Míníte, že teď je vše v pořádku? Netroufla bych si někoho jen tak obviňovat. Mám z toho celkem dobrý pocit. Tvrdé kontroly přinášejí ovoce. Závodnice, kterých se to týkalo, byly dobré i bez toho a když si něco zobly, byly neporazitelné. Ale teď je to podle mě nejčistší za poslední léta.

Kolikrát jste musela vy v posledních týdnech na kontrolu? Před startem seriálu za mnou byla lítačka. V Gällivare před prvním závodem na severu brali plošně všechny a pak jsem musela na doping v Kuusamu po obou závodech, kde jsem byla na stupních.

Víkendové sprinty ve Švýcarsku vynecháváte. Co budete dělat až vyřešíte stěhování? Budu na Šumavě, do konce týdne počítám s dojížděním na tratě do Německa na Javor. O víkendu se i s Luckou přesunu do Ramsau, kde na delší dobu rozbijeme tábor. Asi tak na čtrnáct dní. Odtamtud si bez Lucky odskočím do Val di Fiemme na další závod a v Ramsau pak seriál pokračuje před Vánoci.

Už máte dost zkušeností, abyste mohla posoudit, co je pro vás při lyžařských závodech lepší: být co nejvíce s Luckou, či ji nechat v péči někoho jiného? Má to dvě stránky. Co se týká psychiky, je mi dobře, když je se mnou, ale fyzicky to znamená, že si hůře odpočinu. Chtě nechtě, i když mám někoho na hlídání, Lucka mě zaměstnává. Nemám tolik prostoru na oddech.

Lucce bude záhy rok a půl, už zkouší lyžovat? Ve dvaceti pod nulou na severu příliš venku nepobyla. Od Madshusu má slíbené malé lyžičky, ale na sněhu má zatím problémy stát na nohách. Takže spíše jezdí na saních a na bobech.

Sprinty vypouštíte. Dopředu se tak podle všeho vzdáváte celkového triumfu v seriálu... Hlavní je pro mě samozřejmě mistrovství světa. V seriálu je, pokud se nic neočekávaného nestane, jasnou kandidátkou na prvenství Björgenová. Ohromně se zlepšila. Už neumí jen sprinty. Alespoň ve svěťáku na delších distancích bych však mohla uspět. A celkově to může vyjít do trojky. Nějaký ten sprint taky zkusím. Do klasifikace se nepočítají úplně všechny, takže by mi i ojedinělé starty mohly na pozici mezi třemi nejlepšími stačit.

Poběžíte závody v Česku? Pokud bude sloužit zdraví, určitě v lednu pojedu v Novém Městě. Sprint na Karlštejně je s otazníkem.

Před časem jste se vyjádřila, že byste ani turínskou olympiádou v příští sezóně ve svých třiatřiceti nemusela končit? Utvrzují vás v úvahách o prodloužení kariéry současné výsledky? Nechci vyhlásit, že stoprocentně skončím tehdy a tehdy. Ještě chvíli chci lyžovat. Mám teď ale bližší cíle, než je konec následující zimy. Ráda bych, aby i u mě platilo heslo: v nejlepším přestat. A nerada bych u lyžování umřela.

Pro liberecké mistrovství světa v roce 2009 s vámi pořadatelé počítají do organizačního výboru, ale nelákalo by vás víc svézt se doma ještě jako přímá aktérka? To je za moc dlouho. V Liberci jsem zatím počítala opravdu s jinou než závodnickou pozicí.

Reklama