Hlavní obsah

Olympijské zlaté přeskáče Ledecká vymění: Věřili mi, že i snowboarďačka umí trochu lyžovat

Praha

Ester Ledecká už nebude na lyžích používat prasklé sjezdařské boty. Staré přeskáče, v kterých si v únoru dojela pro senzační olympijské zlato v superobřím slalomu, nahradila konečně novými.

Foto: Radek Smekal, ČTK

Česká sjezdařka Ester Ledecká odhalila 11. října 2018 svoji fotografii na zdi slávy v továrně výrobce lyží Atomic v rakouském Altenmarktu.

Článek

Ledecká během rozhovoru s novináři v rakouském Altenmarktu

Dva roky staré a prasklé sjezdové boty Ledecká používala, protože byly nejrychlejší a neměla čas testovat jiné. Na kempu v Chile se jí to povedlo. "Už mám snad rychlejší a normální boty, které nejsou prasklé," uvedla před blížící se sezónou.

Sama dlouho nechápala, jak mohou boty udělat změnu v rychlosti. Záleží ale na správné tvrdosti. "Jak pracují v oblouku. Jestli dovolí hraně trochu vyjet. Tvrdé boty na rychlostky nejsou tak dobré, agresivní grip se na to nehodí," řekla.

Nové boty vybrala asi ze šesti párů, které zkoušela. "Možná by se našly rychlejší, ale já to radši natrénuju a získám rychlost v tréninku než v těch botách."

U výrobce si nechala boty tradičně speciálně upravit. Vybrousit, aby se cítila při jízdě v rámci možností co nejlépe. "Možná se budou dělat ještě jedny na obřák a na slalom, abych měla náhradní, ale na rychlostky mám zatím klid," doplnila Ledecká.

Vedle zlata ze super-G zvítězila v Pchjongčchangu i v paralelním obřím slalomu na snowboardu. Coby dvojnásobná olympijská vítězka si zaslouží speciální pozornost, ale v Atomicu ji podle svých slov měla od začátku.

"Strašně si toho vážím, že mi dali důvěru od začátku. Že věřili, že snowboarďačka může umět i trochu lyžovat," prohlásila.

Reklama

Související témata: