Hlavní obsah

Valenta stíhá těžké skoky i rodinu

PRAHA

Radost z nedávného narození druhého potomka zažívá Aleš Valenta a libuje si též, jak mu vše náramně zapadá do sebe. Stíhá skoro vše: blízké, trénink a záhy i závodní skoky do vody při letním Světovém poháru na domácí půdě v areálu ve Štítech. Rodina, v níž během tohoto léta k ročnímu Denisovi přibyla i maličká Amélie, lyžařského akrobata zjevně nebrzdí v rozletu na můstcích.

Foto: AlesValenta.cz

Aleš Valenta

Článek

"Všechno to klape perfektně. Rodina netrpí na úkor lyžování, ani naopak. Jen se tolik nedostává na koníčky," posteskne si pouze, že si moc neužije tenisu či surfování.

Valenta chce při sobotním klání ve Štítech na cestě k obhajobě loňského prvenství předvést obě verze trojných salt s pěti vruty - tu, která mu přinesla olympijské zlato v roce 2002, i novější Ledový dech.

"V tréninku se mi daří a oproti loňsku můžu tyhle skoky zařadit hned po sobě. To je ohromná výhoda a velký posun, ještě v minulém létě jsem mezi to vždy musel dát pokus jen se čtyřmi vruty," připomíná akrobat.

Nový skok neplánuje

V obtížnosti pokusů je daleko před konkurenty. Pětivrutové pokusy prakticky nikdo nepředvádí. Ale v minulé zimě se k nim nedostal ani Valenta, podmínky mu nenahrávaly.

Další nový skok neplánuje. "To by mě museli soupeři nějak vyhecovat, abych zkusil trojné salto s šesti vruty, Nikdy jsem to neskočil, bylo by to hop, nebo trop," přemítá.

Objevil nástupce?

Z Čechů nebude v sobotu na startu sám. Z jeho kempů vzešly první naděje a atmosféru závodů, i když převážně s lehčími skoky a bez šance na lepší umístění, zažijí jedenáctiletý Roman Dobřanský, o deset let starší Lukáš Vokatý a Martina Konopová.

"Jsou důkazem, že možnost přípravy ve Štítech a všechny ty tréninkové kempy někam vedou. A nechci jen závodníky do počtu, ale někdy v budoucnu snad i takové, kteří budou schopni bojovat o medaile," říká Valenta.

Nemá tak úplně jasno, jaká bude konkurence z ciziny. Zejména nad zámořskými závodníky je otazník, chybět by neměli Bělorusové Daščinskij a Grišin, kteří patří k absolutní špičce, v uplynulém zimním SP obsadili druhé a třetí místo. K dalším favoritům patří Rijavec z Rakouska, Švýcar Walti a Slovinec Gale.

Reklama