Hlavní obsah

Fotbalisté Bohemians 1905 po postupu děkovali fanouškům

OLOMOUC

Fotbalisté Bohemians 1905 si radost z návratu do první ligy po strastiplné cestě řádně vychutnávali i se svými fanoušky, kteří měli před časem velkou zásluhu na záchraně tradičního klubu. Hned po posledním hvizdu rozhodčího Jana Jílka zavalila v pondělí trávník v Olomouci zelenobílá lavina a hráči se brzy ocitli nad rameny svých věrných. Společně si zazpívali vršovické chorály a dlouho se nikomu z nich nechtělo do kabin.

Článek

Právě fanouškům hráči i trenér Zbyněk Busta přičítali velký podíl na úspěšné sezóně.

Nezapomenutelné okamžiky prožíval i Karel Rada, který se na sklonku kariéry dočkal jednoho z největších úspěchů. A to i přesto, že se před jedenácti lety radoval ze stříbrné medaile na mistrovství Evropy. "Stavím ten dnešní úspěch hodně vysoko. V klubové kariéře jsem nikdy za titulem nedošel, ať už to bylo v Olomouc, Slavii i Teplicích. Ale tohle beru jako takový malý titul," řekl vyrovnaným hlasem šestatřicetiletý hráč, který se v pondělí radoval právě na Hané, kde strávil tři roky.

"Bylo to hezký slavit právě tady. Viděl jsme v hledišti hodně známých, na druhé straně hráli bývalí spoluhráči, především Martin Kotůlek," jmenoval stopera domácího HFK.

Nejdříve oslavy

Zda si prodlouží v první sezóně "Klokanů" po návratu mezi elitu fotbalový život, Rada ještě nechtěl odhadnout. "Nejdříve to musíme pěkně oslavit. Pak si teprve sednu a budu uvažovat, co dál," svěřil se fotbalista, který odehrál v nejvyšší soutěži 320 zápasů.

Největším hrdinou byl pro fanoušky o deset let mladší Vladimír Bálek. Slávista, který v Bohemians hostuje, už ve dvacáté vteřině vstřelil uklidňující gól. "Domácí trochu nezvládli začátek, zatímco nám vyšel dokonale. Ale neřekl bych vůbec, že to rozhodlo, protože Olomouc pak zlobila a všechno zlomila až ta druhá branka," uvedl.

I v pondělí prý jeho týmu hodně pomohli fanoušci. "Byli skutečně fantastičtí a hodně přispěli tomu, že jsme se tu cítili jako doma. Pro náš způsob fotbalu je důležitá atmosféra a tu jsme dnes měli," děkoval pražským příznivcům, kterých přicestovalo na Hanou hodně přes tisíc.

Také trenér Zbyněk Busta si pochvaloval diváckou podporu. "Je to pro ně obrovský dárek, ke kterému ale sami hodně přispěli. Nejen tím, jak nás během sezóny podporovali, ale jak se přičinili o samotnou záchranu klubu," připomněl kouč těžké chvíle, které klub od Botiče potkaly.

Lepší budoucnost

Teď se před ním znovu otevírá lepší budoucnost. Zatímco hráči mysleli hlavně na oslavu, trenéři už plánovali, jak připravit tým ve zkrácené letní pauze na nejvyšší soutěž. "Myslet na to musíme, čeká nás především další kus tvrdé práce. Budeme muset i posílit, dva až tři zkušení hráči by se nám hodili, přesto si myslím, že tento tým by se v jarní formě ani v lize neztratil," řekl čtyřicetiletý kouč, který oficiálně zastává funkci sportovního manažera. Na rozdíl od kolegy Václava Hradeckého totiž nevlastní potřebnou licenci.

Brankář Radek Sňozík si může mnout ruce: pokud by zůstal v Příbrami, v pondělí by dumal nad druholigovým osudem bývalého klubu. Teď naopak slaví největší úspěch v kariéře. "Ještě to nedokážu ocenit, co vůbec prožíváme. Ale bylo to v klidu, celý zápas jsme měli pod kontrolou," radoval se miláček ochozů, který během sezóny střílel i penalty.

Mnohem více zkušeností s oslavami má útočník Tomáš Kulvajt, protože do první ligy si vybojoval postup s Mostem i Mladou Boleslaví, s Kolínem prošel do druhé ligy. "Dnes to bylo nejkrásnější kvůli tomu, jak to bylo spontánní. Nic jsme nechystali, o to je to lepší," liboval si osmadvacetiletý fotbalista.

Oslavy budou mohutné. Zápas sledovalo na stadiónu ve Vršovicích u televize na 250 fanoušků, po návratu výpravy z Moravy jich tam prý dorazí několik tisíc. Autobus s hráči rychle spěchal do Prahy, na 23:00 tam klub přichystal slávu, na kterou se diváci hodně načekali.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.