Hlavní obsah

Fotbalisté Jihlavy touží konečně zlomit prokletí třetích míst

JIHLAVA

Od sestupu z Gambrinus ligy v roce 2006 se zatím marně snaží o návrat. Jihlavští fotbalisté skončili od té doby třikrát jen jednu příčku za postupem a na bronzovém stupínku zimují i v současném druholigovém ročníku. Celek z Vysočiny věří, že v jarních odvetách prokletí třetích míst už konečně zlomí.

Foto: Michal Doležal

Hráči z Jihlavy se radují z výhry, s pohárem kapitán Michal Veselý.

Článek
Fotogalerie

„Přestože nám podzim nevyšel úplně podle našich představ, máme velmi solidní výchozí pozici. Od druhých střížkovských Bohemians nás dělí jen horší skóre. Chceme samozřejmě zpět do ligy a v ní se natrvalo usadit. Zkušenosti z minulých sezón nás ovšem nabádají k opatrnosti. Čeká nás ještě hodně trnitá cesta,“ předpokládá ředitel jihlavského klubu Zdeněk Tulis.

V této funkci působí už dvanáctý rok. „Za svůj největší úspěch považuju, že se mi podařilo mezi akcionáře vtáhnout i město. Je to pro nás obrovské plus a veřejnost má navíc díky tomu možnost kontrolovat, jak si ekonomicky vedeme. Všechno je transparentní,“ tvrdí.

Podle Tulise není jednoduché vybudovat na Vysočině silný fotbalový klub. „Nejde o příliš bohatý kraj. A Jihlava je navíc odjakživa spíš hokejová. Přestože Dukla už také nějakou dobu nehraje extraligu, ve městě je to pořád fenomén,“ respektuje konkurenci.

To, že si jihlavští fotbalisté mohli dovolit angažovat do branky pro jaro nedávnou sparťanskou ikonu Jaromíra Blažka, však svědčí o tom, jak dobře klubový management pracuje. „Je to výrazná osobnost. Takovou jsme potřebovali,“ mne si ruce Tulis, který je sám bývalým výborným gólmanem.

„Jarda by nám měl výrazně pomoct. Má obrovské zkušenosti a umí si výborně dirigovat obranu,“ přitakává i jihlavský kouč Roman Pivarník. Blažek se už v novém působišti rozkoukal. „Všechno tady funguje, v kabině je skvělá parta. Věřím, že za pár měsíců budu s Jihlavou zpátky v lize,“ přeje si.

Jeho nový tým naznačil vysoké ambice v zimní Tipsport lize, kterou v konkurenci prvoligistů nečekaně vyhrál. „Šlo pořád jen o přípravu, ale i tak se kluci přesvědčili, že jsou schopni se rovnocenně měřit s každým. Před jarním bojem o postup je to pro nás veliké povzbuzení,“ tvrdí Pivarník.

Podobně jako na Blažka v brance bude v jarních druholigových zápasech spoléhat i na útočníka Stanislava Tecla, který je po podzimu se sedmi trefami nejlepším střelcem celku a pověst kanonýra potvrdil i v Tipsport lize, v níž dal dokonce osm branek a stal se nejúspěšnějším střelcem turnaje.

O mladého forvarda, který ve Slavii už nahlédl do elitní soutěže, projevily znovu zájem některé prvoligové celky. „O přestupu teď vůbec neuvažuju. Všechny svoje střelecké úspěchy bych okamžitě vyměnil za postup do Gambrinus ligy. Chci do ní s Jihlavou, to je pro jaro moje jednoznačná priorita,“ svěřil se Tecl.

Cestu mezi elitu by Jihlavským nezhatil ani chybějící vyhřívaný trávník. „Hned, jak začátkem června skončí druhá liga, a my budeme mezi dvěma postupujícími týmy, začneme s jeho výstavbou,“ ujistil Tulis.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.