Hlavní obsah

Fenin: Když se teď nedostanu do základu, nebude to tragédie

FRANKFURT NAD MOHANEM

Velký debut fotbalového útočníka Martina Fenina v bundeslize se kvapem blíží. Bývalý teplický útočník v zimě přesídlil do Frankfurtu jako jeho nejdražší posila v historii a teď s napětím čeká na to, jakou zápasovou porci mu trenér svěří v sobotním úvodním duelu jarní části na hřišti Herthy Berlín. Před ostře sledovanou premiérou ale prý Fenina nervozita nesžírá.

Článek

"Všechno se bude odvíjet od toho, jestli budu hrát v základu, nebo ne. Když mi předtím trenér řekne, že jdu do základu, tak to se mnou možná trochu cukat bude, pokud začnu na lavičce, bude to přece jenom o něčem jiném," prohlásil v rozhovoru s ČTK Fenin. "Ale zatím si nějaký velký tlak nepřipouštím."

Jestli opravdu vyběhne do zápasu od první minuty, se od kouče Friedhelma Funkela dozví možná už ve čtvrtek, či během pátečního předzápasového tréninku. Podle všeho Fenin se sedmnáctkou na zádech opravdu začne hrát od prvního hvizdu, i v generálce o minulém víkendu byl mezi vyvolenými.

"Takže podle toho trošku cítím, že by to tak mohlo být i v sobotu. Když to ale na druhou stranu nevyjde, tak to pro mě rozhodně žádná tragédie nebude. Dobře vím, že tady šanci dostanu," řekl stříbrný medailista z loňského mistrovství světa dvacítek v Kanadě, který si ve Frankfurtu na hrotu útoku zvyká na spolupráci s řeckým reprezentantem Joannisem Amanatidisem, největší hvězdou Frankfurtu.

"Je to výborný hráč, myslím, že si spolu vyhovíme, až se ještě lépe sehrajeme," konstatoval Fenin. "Ale to platí pro celý tým. Přece jenom v Teplicích jsem byl čtyři roky, měli jsme zažitý systém a s někým hráli tak trochu naslepo. Ale až tady odehraju pár zápasů, tak se to také určitě všechno zlepší," věřil devatenáctiletý talent. Ten by se v Berlíně v sobotu rád předvedl i před svými rodiči, kteří si bundesligový debut svého syna nenechají ujít.

Na stýskání po domově nebyl čas

V Německu si odkroutil první aklimatizační měsíc. Až ho samého překvapilo, jak zvládl přesun z Teplic. Na stesk po domově prý ani nebyl čas. "Bylo dobře, že jsem tady měl hodně našlapaný program a pořád bylo co dělat. Když jsem nebyl na fotbale, tak jsem měl spoustu všemožného zařizování. A s rodinou a kamarády jsem pořád v kontaktu, takže to bylo v pohodě," popisoval Fenin. "A moc mi tady také pomohl jeden český kamarád. Jmenuje se Michal, studuje tady a klub ho sehnal, aby mi tady pomohl se zabydlením," pochvaloval si Fenin.

Ten už ve Frankfurtu našel zázemí, po několika dnech strávených v hotelu si vyhlédl i útulný byt. "Už jsem se přestěhoval, ale ještě tady třeba chybí nábytek. Příští týden budu s reprezentací, takže až se vrátím, tak chci všechno dotáhnout," plánoval Fenin.

Jak hladce se zabydlel, tak rychle se prý stačil adaptovat i na jiný fotbalový svět. Před příchodem do Eintrachtu byl Fenin sám zvědavý, jak se přizpůsobí, ale realita jej prý mile potěšila.

"Mojí velkou výhodou bylo, že jsem přišel výborně připravený z Teplic od trenéra Rady. Dlouho působil v Německu, takže přenesl některé prvky do svých tréninků, které byly také hodně náročné. Takže ani ve Frankfurtu jsem necítil, že bych v něčem výrazně zaostával," pochvaloval si Fenin.

Reklama