Hlavní obsah

Fenin: Ani ve snu jsem nedoufal, že by to mohlo takhle dopadnout

Famózní start v novém působišti má za sebou fotbalista Martin Fenin. Dvacetiletý útočník Frankfurtu v sobotní premiéře v bundeslize nasázel tři góly do sítě krajana Drobného a Eintracht si z hřiště Herthy Berlín odvezl výhru 3:0. Po zápase český reprezentant spěchal na letiště a následoval rychlý přesun na sraz národního celku do Prahy. V neděli ráno už vicemistr světa do 20 let po lehké snídani odpovídal na otázky novinářů během reklamní akce svého partnera.

Článek

V přípravě se vám střelecky nedařilo. Čím to, že ostrý start v bundeslize dopadl lépe?

Nedával jsem sice góly, ale neřekl bych, že se mi nedařilo. Hlavní bylo absolvovat přípravu bez zranění a zapadnout do mančaftu. Měl jsem strašně moc lítání a neměl jsem ani čas vydechnout.

Co vám říkal trenér Funkel před premiérou v nové soutěži?

Trenér mi říkal, že mě nebude tlačit do gólů. Že jsem sice mladý a tlak na mě bude, od něj ale vůbec. Mám si hrát v klidu svoji hru a góly přijdou, mám od kouče volnost.

Byl jste nervózní?

Celý týden jsem nebyl, ani nevím proč. Věděl jsem dopředu, že budu hrát. V den zápasu jsem už nervózní byl, víc než v české lize. Bundesligu jsem znal jen z televize, z novin. Ani ve snu jsem nedoufal, že by to mohlo takhle dopadnout.

Od kdy jste si užíval první zápas?

Od prvního hvizdu. Přišlo strašně moc lidí (35 930), čekala mě premiéra. Každý se potřebuje při prvních třech balónech chytit a to se mi povedlo. Pak už jsem věděl, že se mi zápas vydaří. Získal jsem jistotu. Samozřejmě jsem nevěděl, že dám gól, natož tři.

Branek mohlo padnout i víc, několik šancí jste nevyužili. Jak se vám hrálo s kolegou v útoku Amanatidisem?

Jsem strašně rád, že s tak zkušeným útočníkem můžu hrát. Je to kapitán týmu, reprezentant, vůdce. Pro mě je super, že je takovýhle lídr v útoku. Dokáže si vše ukočírovat, usměrní si i mě. Navíc my hrajeme hodně přes střed, ne po lajnách. Umí svojí osobností usměrnit hru k potřebám útočníka. Přihrál mi na všechny tři góly, já mu připravil jednu velkou šanci. Míč mu bohužel před prázdnou bránou skočil. Mně se s ním hraje výborně, snad jemu se mnou taky.

Zažil jste už lepší zápas?

Byl to můj první hattrick v seniorské kariéře, takhle vydařený zápas jsem ještě nehrál. Od stříbrného mistrovství světa v Kanadě ale bylo důležitých milníků hodně. Uvidí se, jestli mi to pomůže dál v kariéře. Byl to jen první zápas.

Co se vám honilo hlavou po hattricku?

Když člověk hraje v takové euforii, necítí únavu. Vše mi uběhlo, jakoby to byly dvě minuty. Hrál jsem uvolněně, vše na mě dolehlo až v letadle. Když jsem seděl a v klidu si pročítal moře došlých smsek.

Chválili vás lidé z vedení?

Bylo to spontánní, všichni mi gratulovali. Já ale narychlo odlétal na sraz. Po návratu bude všechno pryč. Ale první zápas doma s Bielefeldem bude velká show. Hlavně tam se hlavně chci dobře uvést.

Co jste si schoval na památku?

Dres jsem musel hodit fanouškům stejně jako ostatní kluci. Naši příznivci jsou fantastičtí, jinak to nejde. V šatně jsem si potom vyměnil další dres s Jardou Drobným. Je to první brankář, kterému jsem dal v bundeslize gól.

Příliš vás asi nechválil...

Neznal jsem se s ním osobně, ale je to super kluk. Po zápase mi gratuloval, ale říkal, že jsem si to mohl schovat na jindy.

Co znamenají góly pro vaši pozici v reprezentaci?

Pořád jsem hlavně rád, že můžu s klukama v nároďáku být. Když budu hrát dobře ve Frankfurtu, tak mám velkou šanci být i v reprezentaci.

Reklama