Hlavní obsah

Skácel v dresu Herthy dobývá Německo

Přišel na půlroční hostování z anglického druholigového Southamptonu, ale záložník Rudolf Skácel se v dresu Herthy Berlín stal brzy nepostradatelným. S výjimkou prvního utkání nastoupil na jaře pokaždé v základní sestavě, jen jednou byl střídán dvanáct minut před koncem. Osmadvacetiletý středopolař bojuje nejen pro klid Herthy na podzim v bundeslize strádající, ale i o své budoucí angažmá.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Rudolf Skácel

Článek

V posledních čtyřech zápasech získala Hertha deset bodů. Porazili jste ambiciózní Stuttgart, Bielefeld, remizovali s Wolfsburgem a naposledy porazili v pátek Duisburg. Kde se vzala taková proměna po prohře v prvním zápase s Frankfurtem?

Máme velmi mladý tým. Hlavně zodpovědně bráníme. A s Duisburgem nám konečně vyšel zápas před vlastním publikem. My jsme z toho utkání měli strach, protože soupeř hrál o život. A dva předchozí domácí zápasy nám příliš nevyšly. Venku jsme hráli solidně, ve Stuttgartu i ve Wolfsburgu jsme byli lepším týmem. Ale doma jsme útočili do plných a moc nám to nešlo. Těžko jsme se dostávali do šancí.

Duisburg jste ale porazili 2:0 a podle německých komentářů bez větších potíží?

Zvládli jsme to vážně výborně. V prvním poločase jsme měli hodně šancí, soupeře jsme vůbec k ničemu nepustili. Hráli jsme hodně uvolněně a dvěma góly v prvním poločase rozhodli.

Trefu Rafaela jste viděl hodně zblízka že?

Ano, protože míč odražený od břevna vracel Pantelič před branku a Rafaelova střela se odrazila od mého ramena. Kluci si pak dělali v kabině srandu, že zaplatím zápisné, ale takový premiérový gól v bundeslize bych nechtěl. Ostatně ani mi ho nepřipsali. Měl jsem jednu příležitost, ale moji střelu brankář chytil.

Momentálně jste v tabulce jedenáctí s velkým odstupem od sestupového pásma a pouhých šest bodů od páté pozice zaručující místo v Poháru UEFA. Vládne v klubu velké nadšení?

Když jsem do klubu přišel, panovala tu mírná nervozita. Hertha byla jen kousek od sestupových pozic, ale teď se pomaličku zvedáme, nabrali jsme sebevědomí. Už je to uvolněnější. Hertha je velký klub a všichni ji chtějí vidět vysoko, ale pro letošek je hlavní nemít starosti se záchranou.

Po příchodu v zimní přestávce jste vynechal pouze první zápas s Frankfurtem, v dalších čtyřech jste byl ale vždy v základní sestavě. Jste v Berlíně spokojený?

Ohromně. Hrajeme s třemi obránci a pěti záložníky. Jsem na levé straně sám, plním vlastně úlohu obránce i záložníka, což mi vyhovuje. V Southamptonu jsem hrál levého beka, to mi moc nesedí. Takhle se dostanu i dopředu, mohu útočit. Je to fajn.

Co přispělo k vašemu tolik pohodovému začlenění do týmu?

Jedním z důvodů je vydařená série čtyř utkání s deseti body. Dalším pak přítomnost brankáře Jardy Drobného, s kterým se známe z reprezentační jedenadvacítky a také jsme byli společně v Řecku v Aténách. Já hrál za Panathinaikos, on chytal v Panioniosu. Jsme velcí kamarádi. Je to stejně dobrý parťák jako byl Michal Pospíšil v Hearts ve Skotsku.

Pomohl vám v začátcích hodně?

Neocenitelně. Patří mu velké poděkování. Ze začátku jsem dokonce u Jardy bydlel, protože má dvoupatrové apartmá. Nabídl mi, abych u něj zůstal a mohl se soustředit jen na fotbal.

Takže jste u Drobných nájemníkem?

Kdepak. Teď už jsem na hotelu. Hostování mám do konce sezóny, proto jsme se domluvili s vedením klubu, že zatím bude tohle řešení nejlepší.

Jak zvládáte němčinu?

Chodím na hodiny a základní fráze i fotbalové pokyny už zvládám. Ohromnou výhodou je, že všichni v klubu mluví anglicky. A ve městě taky. Domluvím se bez problémů úplně všude.

Sálá z vás nadšení. Vaše hostování z anglického Southamptonu vyprší na konci jarní části sezóny. Chtěl byste v Německu zůstat?

Hertha může uplatnit opci. Já se budu snažit maximálně naplnit očekávání zdejšího vedení a přispět k dosažení klubových cílů. Prostě být prospěšný klubu i sobě. Pokračování v Německu bych se ale určitě nebránil.

Reklama

Související témata: