Hlavní obsah

Fenin: Už se ve Frankfurtu necítím jako na začátku

Na skok do Prahy zamířil fotbalista Frankfurtu Martin Fenin. Mladý útočník na pondělní akci jednoho ze svých reklamních partnerů Pepsi vyprávěl o působení v Německu i o nadějích na evropský šampionát v Rakousku a Švýcarsku. „Byly to čtyři složité měsíce a jsem rád, že jsou za mnou,“ řekl jednadvacetiletý Fenin, který reklamní spot natáčel v mateřských Teplicích.

Článek
Fotogalerie

Jak jste si natáčení reklamy užil?

Byla to velká čest a nerozmýšlel jsem se dlouho. Natáčení byla obrovská zkušenost, i když na stadiónu v Teplicích byla hrozná zima. Na desetisekundovém spotu jsme pracovali od jedenácti večer do osmi do rána, pak jsem ani nezvládl namluvit komentář.

V Teplicích jste zažil úspěšné roky. Vzpomněl jste si na svoje působení na Stínadlech?

Sledoval jsem jaro v Gambrinus lize, jak kluci bojují o třetí místo.

Frankfurtu jaro vůbec nevyšlo, jaké bylo z vašeho pohledu?

Spokojenost pochopitelně není. Měli jsme výborný vstup do jara a hráli o poháry. Vše se zlomilo domácím zápasem s Norimberkem, který jsme přes vedení dokázali prohrát. Pak jsme ze šesti zápasů udělali jediný bod.

Takže optimismus po příchodu je pryč?

Byly to čtyři složité měsíce a jsem rád, že jsou za mnou. Všechno bylo nové - bydlení, jazyk... Navíc hodně mimofotbalových aktivit. Už to není jako na začátku, ani herně se nám tolik nedaří.

Po skvělém startu v bundeslize jste přestal dávat góly, poslední jste vstřelil před více jak třemi měsíci. Dávají vám to fanoušci i vedení najevo?

V Německu mi dávají čočku. „Oslavil“ jsem tisícovku minut bez gólu, naštěstí i spoluhráči si z toho dělají srandu a nic mi nevyčítají. Eintracht je kamarádský mančaft, nemáme žádnou superstar.

Co říká trenér Funkel?

Snaží se vše odlehčit, sám byl útočníkem. Říká mi, ať na neúspěšnou sérii nemyslím. Ale já se už necítím jako na začátku.

Diváci jsou na vaší straně?

Největší strach jsem měl na začátku, rychlé góly mi přišly vhod. Získal jsem si fanoušky, kteří mě stále podporují. Narozdíl třeba od Honzy Kollera, pro kterého musí být situace v Norimberku frustrující.

Jiří Jindra, marketingový manažer Pepsi
Velký patří k velkému, proto jsme vybrali fotbal. Naše reklamy by měly být zábavné a inspirativní, i proto jsme vypsali soutěž pro fotbalové fanoušky. Před rokem jsme vymýšleli, koho z českých fotbalistů vybrat. Chtěli jsme mladého a perspektivního fotbalistu s talentem i úspěchy, proto jsme vybrali Martina Fenina.

Reprezentačním útočníkům se nedaří. Nemáte strach, že by česká ofenziva na ME nemusela mít dostatečnou sílu?

Tyhle kalkulace jsou nesmyslné. Na mistrovství můžeme dávat góly bez problémů. Bude záležet na aktuální formě, navíc nás čeká dlouhé soustředění a přípravné zápasy.

Očekáváte, že budete ve středeční nominaci trenéra Brücknera?

Nominace je až ve středu. Doufám, že se v ní objevím. Bojím se, ale chci se na šampionát dostat.

Kontinentální mistrovství zahájíte duelem v Basileji s domácím výběrem. Špičkujete se už se švýcarským reprezentantem Spycherem?

Hecujeme se hodně. Měl jsem teď příjemný týden. Tenista Štěpánek vyřadil Federera, hokejisté naložili na mistrovství světa Švýcarům pět nula.

Na šampionátu nebude hrát kapitán Tomáš Rosický, spekuluje se o návratu Pavla Nedvěda...

Je lepší nedávat góly a nemít formu, než být zraněný. Pro Tomáše to je velké zklamání, ale takový už je sport. A byla by pro mě čest zahrát si s Pavlem Nedvědem, kterého jsem obdivoval už jako malý.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.