Hlavní obsah

Bayern na startu ligy věří v nastolení zlaté Klinsmannovy éry

MNICHOV

Ani jedno euro neutratil Bayern Mnichov v letní přestávce za posily, přesto je na prahu 46. ročníku německé bundesligy považován za jasného favorita. Obhájce titulu získal do svých služeb někdejšího populárního hráče Jürgena Klinsmanna, jenž si po kariéře věhlasného kanonýra udělal jméno už i jako trenér.

Článek

Renomé získal hlavně na předloňském mistrovství světa, na kterém Německo dovedl ke třetímu místu. S Klinsmannem na lavičce má být Bayern ještě silnější než dříve a nejvyšší pozice chce atakovat po roční odmlce také v Lize mistrů.

"Je dobře, že je Klinsmann zase zpátky. Pro německý fotbal bude obrovským obohacením," komentovala největší letní událost na bundesligové scéně i kancléřka Angela Merkelová, která si blonďatého sympaťáka oblíbila při předloňském tažení německé reprezentace na domácím mistrovství světa.

Každé přání splněné

Šéfové Bayernu Klinsmannovi, který se do Bayernu vrací po jedenácti letech, hodně věří a splnili mu každé přání. Kouč přestavěl tréninkové centrum a do realizačního týmu si přivedl deset nových lidí. "Změn bylo hodně a teď je nutné, aby přišly i výsledky. Jinak to bude k ničemu," vzkázal Klinsmannovi náročný prezident Bayernu a další klubová legenda Franz Beckenbauer.

První ostrý test v novém působišti Klinsmanna čeká v pátek, kdy ligu v zemi úřadujících vicemistrů Evropy otevře duel Bayernu s Hamburkem, dalším aspirantem na nejvyšší pozice. Ten povede do bojů jako nový kapitán český záložník David Jarolím, který navlékne pásku po Rafaelu van der Vaartovi. Klíčový muž ofenzivy odešel do Realu Madrid a Hamburk by i bez něj rád prodloužil svou neporazitelnost v zánovní Allianz Areně, kde Bayern sídlí.

Pro Klinsmanna může být na startu sezóny komplikací, že nemá k dispozici řadu zraněných opor. První zápasy zmeškají útočník Luca Toni, s 24 loňskými trefami král bundesligových střelců. Zdaleka fit nejsou ani Franck Ribéry, Hamit Altintop, Martin Demichelis či Willy Sagnol.

Všichni věří Bayernu

Přesto se v Německu nepochybuje o tom, že hráči Bayernu po sezoně znovu pozvednou nad hlavy stříbrný pohár pro šampióny. Když německá tisková agentura DPA udělala anketu mezi všemi 18 bundesligovými trenéry na téma, kdo je největším favoritem soutěže, všichni jmenovali Bayern.

I přesto, že bavorský velkoklub v létě šetřil. V kolonce posil jsou reprezentační záložník Tim Borowski a brankář Hans Jörg Butt, kteří však přišli po vypršení kontraktu zdarma. To ostatní kluby utrácely hodně.

Třeba Wolfsburg získal z Palerma obránce Andreu Barzagliho a Cristiana Zaccarda a na Sicílii za mistry světa z roku 2006 poslal přes 20 milionů eur. Českému zadákovi Janu Šimůnkovi tak ve městě volkswagenů pořádně vzrostla konkurence. Schalke zase koupilo z Eindhovenu kanonýra Farfána za sumu blížící se k 15 milionům eur, peruánský reprezentant však úvod sezony zmešká kvůli zranění ramene.

Velký hlad po fotbale

V Německu je po fotbale velký hlad. Před sezonou si koupilo permanentku přes 400 tisíc fanoušků, rekordem je také suma, kterou sponzoři vyplatili za to, aby svůj název viděli na dresech bundesligových klubů. Firmy za to obětovaly 130 milionů eur. Bundesliga přijde po 17 letech se zavedením barážového zápasu, v němž o příslušnost v nejvyšší soutěži budou bojovat šestnáctý tým bundesligy se třetím týmem druhé ligy. Poslední dva týmy elitu opustí přímo, místo nich se posunou vzhůru dva nejlepší celky z druhé ligy.

Na startu německé ligy se letos také objeví výrazně méně českých hráčů než v minulosti. Na soupiskách je pouze sedm Čechů. Zajímavé bude sledovat především to, jestli "enfant terrible" a kdysi opěvovaný talent Jan Šimák oživí svoji kariéru ve Stuttgartu, kam se dostal díky povedenému působení ve druholigové Jeně.

Přehled českých hráčů v německých klubech:
HamburkDavid Jarolím
HannoverJiří Štajner
WolfsburgJan Šimůnek
FrankfurtMartin Fenin
Hertha BerlínJaroslav Drobný
BielefeldRadim Kučera
StuttgartJan Šimák

Reklama