Hlavní obsah

Kadlec bere duel s Dortmundem jako klíčový, kvůli kartám ho ale zmešká

LEVERKUSEN

Český fotbalista Michal Kadlec z Leverkusenu považuje hned úvodní bundesligový zápas po zimní pauze proti vedoucímu Dortmundu za klíčový pro celou jarní sezónu. Pokud by jeho celek zvítězil, stáhl by náskok Borussie na sedm bodů, naopak hosty by případný triumf hodně přiblížil k titulu. Kadlec bude páteční šlágr jen sledovat, neboť si odpyká trest za pět žlutých karet.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Kadlec na srazu fotbalové reprezentace.

Článek

"Samozřejmě to mrzí, ale člověk si nevybere. Pátou kartu v sezóně můžete dostat, mně se to stalo teď. Nedá se s tím nic dělat. Věřím, že to zvládneme," řekl Kadlec.

Dobře si uvědomuje, jaký význam páteční zápas bude mít. Leverkusen figuruje po podzimu na třetím místě tabulky a stejně jako druhá Mohuč ztrácí na první příčku deset bodů. Proto potřebuje zvítězit. "Pro nás to je určitě jeden z nejdůležitějších zápasů jara, ne-li vůbec nejdůležitější. Kdybychom ho zvládli, tak se Dortmundu přiblížíme. Kdyby vyhrál Dortmund, těžko ho už někdo bude dohánět," uvedl Kadlec.

Desetibodový náskok Borussie podle něj není nedostižitelný. "Ukázalo se to v české lize, jak rychle se to dá ztratit. Plzeň vedla o dvanáct bodů a teď už je to jen o čtyři. Při tříbodovém systému stačí dvakrát třikrát prohrát a tým znervózní. Dortmund zdaleka nic vyhraného nemá," míní.

Sám je zvědavý, zda Borussii přes pauzu vydržela skvělá podzimní forma. "Na to, jak mladý mají tým, to zvládli na podzim skvěle. Hned na začátku sezóny jsme u nich poměrně s přehledem vyhráli 2:0, ale od té doby až do posledního zápasu neprohráli. Hráli týmově, navíc se dařilo i jednotlivcům," podotkl reprezentační bek. Oslabením by podle něj mohla být pro Dortmund absence japonské vycházející hvězdy Šindžiho Kagawy, který startuje na asijském mistrovství. "Uvidíme, jak na tom po té pauze budou," uvedl Kadlec.

Věří, že pro něj osobně nebude absence v úvodním duelu jarní sezóny příliš velkým handicapem. "Odehrál jsem na podzim sedmnáct zápasů, trenér se mnou počítá a určitě mi nějakou šanci dá," prohlásil Kadlec.

Uplynulou zimní přípravu si pochvaluje. Je rád, že v Německu nemusí absolvovat mezi fotbalisty nepopulární kondiční soustředění na horách. "Té tvrdé kondiční přípravy jsem si v Čechách užil až až, tady kondiční soustředění nemíváme a pracujeme hlavně s balonem. Je důležité se nezranit, osobně se cítím dobře," řekl.

Chce hrát Ligu mistrů

Se spoluhráči by na jaře rád vybojoval účast v Lize mistrů. "Minulý rok bylo cílem se dostat do pohárů, což se podařilo. Letos je ten cíl o stupínek výš. Chceme se dostat do Ligy mistrů," uvedl Kadlec.

Tuší ovšem, že konkurence bude hodně velká. Na jaro zbrojí především Bayern Mnichov, kterému podzimní část nevyšla. "Podzim neměli až tak dobrý. Měli hodně zraněných hráčů, kteří se jim teď vracejí. Uvidíme, v jaké formě bude Robben. Určitě ale budou silnější. Zatím je držíme o čtyři body za sebou, ale s Bayernem se musí vždy počítat," upozornil Kadlec.

Je přesvědčen, že jeho celek bude ještě silnější než na podzim. Pomoci by mu měly návraty uzdravených opor Michaela Ballacka se Stefanem Kiesslingem. "Konkurence v týmu ještě vzrostla, každý na tréninku maká, aby se popral o místo. Kádr je nabitý, což je pro nás jenom dobře," těší Kadlece. Široký kádr se bude Leverkusenu hodit na zápasy Evropské ligy. "Nerozlišujeme, která ze soutěží je prioritou. Chceme uspět v lize i v Evropské lize," dodal Kadlec.

Reklama

Související témata: