Hlavní obsah

Posílený Bayern před startem bundesligy vyhlíží návrat na trůn

PRAHA

Ve fotbalové bundeslize se v pátek rozjede nová sezóna, v níž slavný Bayern Mnichov touží zavést staré pořádky. Nejúspěšnější klub německé historie chce nechat zapomenout na minulý ročník, kdy se musel smířit se třetím místem. Se staronovým trenérem Juppem Heynckesem a hvězdnou brankářskou posilou Manuelem Neurem touží Bayern po návratu na trůn, kde se překvapivě uvelebil Dortmund, který 49. ročník otevře v pátek zahajovacím zápasem s Hamburkem. V soutěži se může objevit také dvanáct českých krajánků.

Arjen Robben při výměně názorů se spoluhráčm z Bayernu Thomasem Müllerem

Článek

Bayern po sezóně bez jediné získané trofeje slibuje před novým ročníkem Dortmundu odplatu. "Je fakt, že jsme asi první mistři v historii, kteří nebudou v roli klasických obhájců, ale zase spíše vyzyvateli," uvedl kouč Dortmundu Jürgen Klopp, strůjce senzačního triumfu Borussie. Kloppova slova však nic nemění na tom, že ve vestfálském městě dál vládne bezbřehá euforie a klub prodal před sezónou rekordních 55 tisíc permanentek.

Bundesliga fanoušky láká na tradiční velkou vyrovnanost, nový vítr do soutěže může přinést i řada rošád na trenérských postech. Hned polovina klubů z celkových osmnácti jde do ligy s novými lodivody.

Podle sázkových kanceláří, ale i ligových trenérů, je Bayern největším favoritem soutěže. Bavorskému gigantu nahrávají i statistiky: za posledních deset let, kdy Bayern pětkrát slavil titul, se nestalo, aby klub skončil dvě sezóny po sobě bez mistrovského primátu.

Přehled českých fotbalistů v německé lize:
Freiburg - Pavel Krmaš, Hertha Berlín - Roman Hubník, Mohuč - Zdeněk Pospěch, Hamburk - David Jarolím, Miroslav Štěpánek, Jaroslav Drobný, Leverkusen - Michal Kadlec, Kaiserslautern - Jan Šimůnek, Jiří Bílek, Norimberk - Tomáš Pekhart, Schalke - Jan Morávek, Wolfsburg - Jan Polák.

V Mnichově přes léto zbrojili

Bayern přes léto hodně zbrojil: za posily utratil přes 40 miliónů eur, nejvíc za brankáře Neuera (22 miliónů), proti němuž ale stojí část tvrdého jádra příznivců klubu, kteří německé reprezentační jedničce vyčítají minulost v konkurenčním Schalke 04. Obranu má vyztužit krajní bek Jérome Boateng z Manchesteru City, ale Heynckese také trápí opakující se zdravotní problémy ofenzivních hvězd Robbena a Ribéryho, kteří zřejmě nestihnou nedělní ligovou premiéru proti Mönchengladbachu.

"Bayern ale není jen tak ledajaký klub. Jsem moc rád, že jsem se do něj mohl vrátit a pokusit se naplnit velká očekávání. Chci hrát s týmem atraktivní fotbal a vítězit. Nic jiného nepřichází v úvahu," prohlásil Heynckes, který v minulé sezóně dovedl k druhému místu v lize Leverkusen.

Fotbalisté Borussie Dortmund se radují ze zisku titulu v bundeslize.foto: ČTK/AP/Frank Augstein

Dortmund má také dost starostí. Borusii především opustil klíčový záložník Nuri Sahin, jehož zlákal Real Madrid. Získaných deset miliónů eur klub investoval do posil: ofenzivu mají oživit příchody talentovaných Ivana Perišiče z Brugg a Ilkaye Gündogana z Norimberku. Mimo hru ale bude nejméně na prvních pět kol klíčový paraguayský útočník Lucas Barrios, který si z jihoamerického šampionátu Copa América přivezl z finálového utkání proti Uruguayi svalové zranění. "Jeho rozsah je mnohem větší, než nám paraguayská reprezentace původně oznámila. Může to hodně zhoršit naše vzájemné vztahy," zlobil se kouč Klopp.

Na startu je tucet českých krajánků

Z tuctu českých fotbalistů, kteří jsou na bundesligových soupiskách, si může největší naděje dělat reprezentační zadák Michal Kadlec s Leverkusenem. Bayer loni skončil druhý za Dortmundem, může se těšit na Ligu mistrů, a přestože prodal do Juventusu Turín středopolaře Artura Vidala, znovu budou mít Kadlec a spol. vysoké ambice.

Na post jedničky v Hamburku se těší Jaroslav Drobný a velká očekávání panují od posily Norimberku Tomáše Pekharta. Návrat do první ligy s Herthou Berlín pak čeká na Romana Hubníka.

Sezóna odstartuje v pátek a poslední kolo je na programu 5. května. Mezi 17. prosincem a 20. lednem bude zimní přestávka. První tři celky automaticky postoupí do základní skupiny Ligy mistrů, čtvrtý celek půjde do čtvrtého předkola. Pátý a šestý tým si zahrají 4. a 3. předkolo Evropské ligy. Poslední dva celky sestoupí, šestnáctý tým bude hrát baráž o udržení.

Reklama

Související témata: