Hlavní obsah

Dortmund byl ustrašený, všiml si při výhře nad slavným soupeřem Gebre Selassie

Liberec/Praha

Výhra fotbalistů Werderu Brémy nad Borussií Dortmund 2:1 zvedla tým, za který odehrál celý zápas i český obránce Theodor Gebre Selassie, z poslední příčky bundesligové tabulky na sedmnáctou. „Bude mít alespoň o něco klidnější Vánoce,“ těšilo Gebre Selassieho krátce poté, co překročil česko-německé hranice.

Foto: Profimedia.cz

Theodor Gebre Selassie v dresu Werderu Brémy.

Článek

Bitva to byla hodně těžká. „Klíčový duel, ale my jsme do něho šli bez respektu a s jasným cílem vyhrát a využít situace, v jaké momentálně Dortmund je. Není dobrá. Nevěří si, připadali mi až ustrašení. Mají hodně zápasů a k tomu spoustu zraněných. Nenahradili střelce Lewandowského. My jsme hráli velmi dobře takticky, nikam jsme se nehrnuli a čekali na chyby soupeře. Když nám je nabídl, vyrazili jsme do brejku. Moc jsem se k útočení nedostával, naše hra byla založená na pevné obraně. I tak jsme mohli dát slavnému soupeři klidně pět gólů,“ nabídl svůj pohled na průběh zápasu Gebre Selassie.

Zlomenina zkrátila sezónu

Dlouhé měsíce byl bez fotbalu. Zlomenina ve stehenní kosti ho pustila na trávník až v poslední třetině podzimní části sezóny. Werder měl v té době čtyři body. "Nevypadalo to se mnou ani s mužstvem dobře. Dokonce jsem jeden čas neměl jistotu, jestli vůbec budu do konce roku hrát. Nakonec jsem kus podzimu stihl, vrátil se do sestavy a hrál pravidelně. Přišel jsem v době, kdy se naše situace lepšila. Udělali jsme třináct bodů ze sedmnácti, které máme. Tím rozhodně nechci říct, že to bylo mým příchodem a mužstvo jsem spasil (smích). Dal jsem i jeden gól, což není moc, ale jsem za něj rád,“ říkal spokojeně.

I když Werder není poslední, český bek dobře ví, že zdaleka není vyhráno. „Jsme na přičce, z níž se jde do baráže, ale soutěž je v polovině. Konec daleko. Zdaleka není vyhráno. Ale bylo by mnohem horší, kdybychom přezimovali na poslední příčce. Tabulka je hrozně vyrovnaná. Werder je dva body od posledního a stejně tak dva od desátého místa,“ připomněl Gebre Selassie.

Nad tím, že o záchranu hrají slavné kluby jako Dortmund, Freiburg, Brémy, Stuttgart nebo Hamburk, ho až tolik nepřekvapuje. "Každý může porazit každého. Je to o hlavách a psychice. To jsme viděli na Dortmundu. Každý bod na jaře bude strašně důležitý. Jedinou výjimkou je Bayern Mnichov. Vede o jedenáct bodů, jede na vítězné vlně a nikdo ho už nezastaví. S ostatními se hrát dá. Pro nás bylo sobotní vítězství nad Borussií důležité i v tomhle směru. Víme, že máme i na silné,“ zdůraznil obránce Brém.

První Vánoce ve třech

Theodor Gebre Selassie se narodil na Štědrý den. Už dávno prý nelituje, že vlastně přichází o jeden den oslav. „Ještě jako dítěti mi to bylo líto, teď z toho mám legraci. Na Vánoce se moc těším, budeme je trávit doma poprvé ve třech, s přítelkyní Leonou a synem Noem. Já k tomu osmadvacetiny,“ pravil s úsměvem.

Volno však bude hodně krátké. „Sraz máme už 5. ledna. Příprava bude hodně náročná. Jaro bude těžké. K posílení kádru by prý dojít mělo. Mluvilo se o tom i na sobotní společné večeři po utkání. K trenérské změně nedojde, ta nastala už v průběhu podzimu. Do nového roku chci vstoupit s přáním zdraví pro své nejbližší a co nejrychlejší záchrany v bundeslize, i když to bude hodně těžké jaro. Podobné to ale budou mít i kluci v Liberci, který stále považuji za svůj domov. Chtěl bych se také vrátit do reprezentace,“ prozradil svoje přání do roku 2015 Theodor Gebre Selassie.

Reklama

Související témata: