Hlavní obsah

Ukazoval prostředníček, řídil pod vlivem, teď Tygr nečekaně rozjíždí trenérskou kariéru

Poněkud se zpožděním se vrhá na trenérskou dráhu. Bývalá hvězda německého národního týmu Stefan Effenberg si jedenáct let po skončení fotbalové kariéry vyzkouší novou práci. Někdejší kapitán Bayernu Mnichov a urputný bojovník středu pole, který se nerozpakoval sáhnout i ke kontroverzním gestům, povede druholigový Paderborn. V posledních letech se ukazoval spíše jako televizní komentátor.

Foto: Profimedia.cz

Stefan Effenberg v televizním studiu.

Článek

Sedmačtyřicetiletý "Effe" trenérskou licenci dodělal před třemi lety, dlouho to nevypadalo, že by o něco takového vůbec měl zájem.

"Už nějakou dobu jsem ale přemýšlel, že začnu pracovat jako kouč. Paderborn je špičková adresa, kde mí předchůdci začali působivé kariéry," uvedl Effenberg po podpisu dvouleté smlouvy pro německá média.

Paderborn, který po minulé sezóně spadl z bundesligy, nezvládl ani začátek druhé nejvyšší soutěže a po deseti kolech je pouze bod nad sestupovým pásmem. V klubu kdysi působili trenéři André Breitenreiter (Schalke), Roger Schmidt (Leverkusen) nebo André Schubert (Mönchengladbach).

Effenberg, přezdívaný Tygr, na sebe během kariéry upozornil i několika skandály. Z mistrovství světa 1994 byl poslán domů poté, co německým fanouškům po nepovedeném zápase ukázal vztyčený prostředníček, nedávno zase jel z mnichovského Oktoberfestu pod vlivem alkoholu. Vítěz Ligy mistrů z roku 2001 s Bayernem je se 109 žlutými karty rovněž rekordmanem německé ligy.

Reklama

Související témata: