Hlavní obsah

Ještě usnu, říká muž, který po zisku titulu čeká na výhru a je odsouzen k boji o záchranu

Praha

Proměna tak dramatická, že je to až k nevíře. Zatímco v minulé sezóně nepoznal brankář Jiří Pavlenka pětadvacet kol v řadě ligovou prohru a na konci sezóny juchal se Slavií v mistrovské euforii, nyní během jedenácti duelů nezažil radost z vítězství. A jeho Werder Brémy, který je od léta domovem rodáka z Hlučína, se topí na předposledním místě bundesligy.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Brankář Brém Jiří Pavlenka zasahuje při utkání proti Kolínu nad Rýnem.

Článek

Po sezóně ve znamení boje o titul vás nyní čeká bitva o záchranu mezi německou elitou. Jde o hodně velký rozdíl?

Nikdo nečekal, že to bude tak špatné. Pro mě jde o absolutně něco jiného, než jsem byl zvyklý. Mluvili jsme o situaci v šatně. Theo Gebre Selassie a Zlatko Januzovic, kteří patří ke služebně nejstarším, říkali, že Brémy nemají starty sezóny dobré dlouhodobě. Ale letos předčil stav všechna očekávání. Je to zlé.

Přineslo alespoň částečnou úlevu, když jste v posledním duelu proti Frankfurtu vstřelili po 509 minutách bundesligovou branku?

Nebylo moc příjemné, když jsme v pěti zápasech nedokázali vůbec skórovat. V úvodu sezóny jsme si příležitosti připravovali, ale neproměňovali. A postupně jsme se nedostávali ani do šancí. Když jsme pak postoupili v poháru přes Hoffenheim, šlo o obrovskou vzpruhu. Vzápětí jsme ale doma podlehli Augsburgu, gól zase nedali a byli jsme zase dole.

Tým už jste poznal, soutěž rovněž. Odpovídá postavení Werderu kvalitně kádru?

Ne. Máme silný tým. V kádru je spousta šikovných hráčů. Jenže v úvodu některé zápasy nevyšly, ztratili jsme zbytečně body a dostali se pod tlak. Nyní už mám pocit, že problém je v hlavách. Dostali jsme se pod tlak a děláme neuvěřitelné chyby. Jasně to dokumentovala situace, z níž jsme dostali rozhodující gól naposledy ve Frankfurtu. Tři obránci byli na jednoho útočníka, přesto zakončoval zcela sám, a ještě měl spoustu času.

Právě do zápasu s Frankfurtem jste nastupovali po trenérské rošádě, kdy tým převzal dosavadní trenér juniorky Florian Kohfeldt. Stačil během jediného týdne něco změnit?

Rozpoložení v kabině nenahrává, abychom hráli nějaký fantastický fotbal. Nabádal nás hlavně, ať se nebojíme. A myslím, že z naší strany šlo o docela solidní utkání. Ale opět jsme neproměňovali ani největší šance.

Vládne v klubu při pětibodovém zisku po jedenácti kolech panika?

Ne. Ještě zbývá hodně kol. Ale je jasné, že potřebuje rychle stav zvrátit a nabrat sebevědomí. Tlak je enormní. Během pár měsíců jsem poznal, že fotbal je v Německu náboženstvím. Snad jedině házená může trošku konkurovat. Probírá se na rohu, noviny mají plno speciálních vydání jen k fotbalu.

Děsí vás za dané konstelace vidina bitvy o záchranu, která Brémy nemine?

Záleží na každém jednotlivci, jak vše skousne. Už to není jen o fotbale, ale i o rozpoložení. Očekávání lidí je vážně obrovské. Ani si neumím představit, jak to vypadá v závěru soutěže. Bavili jsme se s Jardou Drobným, který v Hamburku zažil dvakrát baráž. A říkal, že je to šílené a člověk ani nespí.

Vás výsledky ve spaní nestraší? Hrůzou se nebudíte?

Zatím ještě usnu.

Jak lze v dané situaci nabudit psychiku?

Po souboji s Wolfsburgem jsme měli teambuilding, když se celý tým sešel v jednom z VIP prostorů, objednali jsme si večeři, sledovali Ligu mistrů... V nabitém programu není čas něco velkého vymýšlet.

V tuzemských podmínkách nejsou výjimkou při tak špatné sérii finanční sankce. Užívají se podobné sankce i v Brémách?

Vůbec. To jen v Česku se vyhrožuje. Já zažil v ostravském Baníku za bývalého vedení, že jsem nedostával výplatu, a ještě nám stejně funkcionáři hrozili pokutami. České praktiky se v bundeslize určitě nepoužívají.

Projevuje se jedenáctizápasová série bez vítězství na náladě i mezi fanoušky?

Při posledním domácím zápase s Augsburgem nebyla atmosféra ideální. Příznivci nejsou pochopitelně spokojení a jejich hněv jsme dostali pocítit. Je jen na nás, jak se situace bude vyvíjet. Na druhou stranu i přes jisté napětí bylo na všech zápasech přes čtyřicet tisíc lidí...

Neříkal jste si s ohledem na bídnou bilanci, že přestup do Brém nebyl dobrou volbou?

Nikdy. Člověk může přestoupit do Realu Madrid, a když se nebude dařit, atmosféra nebude ani tam stát za nic. Já jsem za přestup do Werderu rád. Bylo to správné. Kdybych zůstal v Česku, stagnoval bych a výkonnostně se neposouval.

Představuje pro vás reprezentační sraz a turnaj v Kataru vítané rozptýlení?

Jsem stejně ve spojení s Theodorem Gebre Selassiem i brankářem Jardou Drobným. Snažím se mít přehled. Pochopitelně je fajn být mezi známými tvářemi, popovídat si v češtině. Mám trochu klidu. Přesto mám Werder pořád v hlavě. Netuším, jestli zůstane stávající realizační tým. Dost možná se vrátím a zase bude nový trenér. Není přitom nic příjemného si každý týden zvykat na něco jiného.

Máte informace, že by mělo dojít k další trenérské změně?

Bylo řečeno, že realizační tým je prozatímní. Je tedy dost možné, že po návratu mě skutečně bude vítat nový trenér.

Vedení nechce v boji o záchranu nechat u týmu kouče, jenž nemá s bundesligou zkušenosti a je mu jen osmatřicet?

Nemyslím si, že věk hraje roli. Neznamená přeci, že když je trenér mladý, nemůže zvládnout tým z nejvyšší soutěže. Myslím, že v Hoffenheimu vše funguje, tudíž není důvod, proč by nemělo u nás.

Ohrožují trenérské změny i vaši pozici?

Záleží na vývoji v klubu. Když přišel trenér Kohfeldt, měl s každým hráčem pohovor. Řešili jsme, co je potřeba udělat, aby se tým zvedl. Že bych se měl bát o pozici z debaty nevyplynulo.

Reklama

Související témata: