Hlavní obsah

Rozhodujte, jako kdyby video na stadionu nebylo, nabádá komise sudí. S videorozhodčími je spokojena

Praha

Odmítá řešit, zda je tuzemská nejvyšší fotbalová soutěž při nasazení videorozhodčích jen na tři zápasy každého kola regulérní. Místopředseda Komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky Martin Wilczek se však jednoznačně zastává mužů, kteří u obrazovek posuzují kritické situace a radí hlavním sudím jednotlivých duelů. "S činností videorozhodčích je komise spokojena," uvedl pro sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sudí Pavel Orel zkoumá video, před nařízenou penaltou ve prospěch Sparty proti Mladé Boleslavi.

Článek

Používají ve vašich očích rozhodčí video jako berličku, když mnohdy zjevně spoléhají, že případná chyba bude opravena?

Rozhodčím opakovaně zdůrazňujeme, že mají rozhodovat tak, jako kdyby VAR na stadionu nebyl. Věříme, že nespoléhají na VAR jako na zmíněnou berličku.

Neztratili rozhodčí v Česku s nasazením videa sebevědomí a odvahu vzít rozhodnutí na sebe?

Je to spíše otázka přímo na rozhodčí, ale doufám, že tomu tak není.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Zbyněk Proske zkoumá videozáznam v závěru utkání Sparta - Bohemians 1905.

Massimo Busacca při seminářích FIFA jako šéf projektu VAR rozhodčí nabádá, aby dokázali, že jsou lepší a chytřejší než video. Máte pocit, že sudí v Česku jeho apel naplňují?

Rozhodčí během jednoho utkání udělá desítky rozhodnutí. Bohužel nejvíce jsou vidět ta, která jsou chybná. Například jeden zákrok neposoudí správně a nenařídí pokutový kop. Ale v dalších desítkách rozhodnutí chybu neudělal. Můžeme tedy na základě jediné chyby říct, že rozhodčí utkání nezvládl?!

Nakládají rozhodčí správně v případě použití videa s nastavením času? Nebojí se přidávat skutečný čas, kdy se nehraje?

Rozhodčím zdůrazňujeme, aby čas promeškaný způsobem, který nevyplynul z normálního průběhu hry (např. přezkumem videa, zjišťováním stavu zraněného hráče na hrací ploše, zdržováním při střídání hráčů apod.), vždy adekvátně nastavili. Pokud rozhodčí přesto dobu hry adekvátně nenahradí, vytkne mu to delegát utkání v jeho zprávě a následně to také řeší komise s rozhodčím.

Naplňují videorozhodčí pokyn, že mají do zápasu vstupovat dle protokolu VAR jen v situacích, kdy se hlavní rozhodčí dopustí zjevného omylu?

Školíme videoasistenty a rozhodčí tak, aby tento postup bezpodmínečně dodržovali. S činností videorozhodčích je však komise rozhodčích spokojena. Například v posledním ligovém kole postupovali jak v Liberci, tak na Bohemians přesně podle protokolu VAR.

Považujete ligu při nasazení videa jen na vybrané zápasy stále za regulérní?

Nepřísluší mi na tuto otázku odpovídat. Celá komise rozhodčích musí respektovat rozhodnutí klubů, které si tento stav dříve také odsouhlasily. Naším úkolem je rozhodčí a videorozhodčí školit tak, aby docházelo k co nejmenšímu počtu chyb. A aby vše proběhlo zdárně dle protokolu VAR.

Kdy je reálné nasazení videa na všechna ligová utkání?

Na tuto otázku zatím neznáme odpověď. Mohu však uvést to, že komise rozhodčích ve spolupráci s ředitelem LFA Tomášem Bártou intenzivně spolupracuje na vyškolení nových videorozhodčích. V současné době již máme sedm videorozhodčích, během přibližně třech týdnů jich bude osm, což je počet, který bychom potřebovali pro obsazení všech ligových utkání pod dohledem VAR v jednom kole.

Reklama