Hlavní obsah

Kotal bude čekat na posily od Jílka. Sparta nasadí do zimní ligy mladíky

Praha

Teprve podruhé v historii turnaje se lednového 23. ročníku fotbalové Tipsport ligy zúčastní i pražská Sparta. Nikoliv však s původně ohlášeným áčkem, ale s kombinovaným týmem pod vedením trenéra Václava Kotala. Základem bude jeho béčko doplněné o hráče áčka. Podobně Letenští pojali turnaj v roce 1999, kdy skončili předposlední. Slavia či Plzeň účast odmítly. Zimní liga stejně jako loni vyvrcholí turnajem čtyř týmů na Maltě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Juliš ze Sparty Praha během derby s Bohemians.

Článek

Sparta narazí ve skupině B v Mladé Boleslavi na domácí tým, Hradec Králové a Varnsdorf.

Pokud by mohla některé zápasy sehrát na přírodní trávě ve svém tréninkovém centru, uvažovala by o nasazení prvního týmu. Na Strahově však bude probíhat rekonstrukce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Vácha před utkáním základní skupiny Evropské ligy se Southamptonem.

„Jednali jsme se Spartou dlouho. Samozřejmě jsme se snažili, aby nasadila áčko, ale zase ji musíme respektovat, že nechtěla hrát na umělé trávě. Z jednání vyplynulo, že budou hrát v kombinované sestavě, do některých zápasů nasadí také hráče z áčka," vysvětluje ředitel turnaje Aleš Kolář.

Sparta tak v turnaji představí nejen zkušeného kapitána Lukáše Váchu, ale především své talenty.

Kotal probudil třeba Juliše

„Mladí kluci, o kterých se i v médiích hodně píše, budou pro soutěž určitě oživením. Diváci mají možnost vidět na vlastní oči velké talenty, s kterými trenér Kotal pracuje. Tato varianta je pro nás zajímavá a věříme, že bude velkým přínosem i pro celý turnaj," říká sparťanský tiskový mluvčí Ondřej Kasík.

Složení skupin:
Skupina A (Praha-Horní Počernice):
Bohemians Praha 1905, Příbram, Dukla Praha, Jablonec.
Skupina B (Mladá Boleslav):
Mladá Boleslav, Sparta Praha, Varnsdorf, Hradec Králové.
Skupina C (Dunajská Streda):
Dunajská Streda, Zbrojovka Brno, Nitra, Skalica.
Skupina D (Ostrava):
Baník Ostrava, Karviná, Žiar nad Hronom, Prostějov.

Kotalův tým hraje ČFL, po podzimu je ve skupině A druhý o dva body za vedoucím Táborskem. V třetí nejvyšší soutěži se rozehrál třeba rekonvalescent Lukáš Juliš, s 11 góly nejlepší střelec soutěže.

Případných posil se rezerva operativně dočká po konzultaci se sportovním ředitelem Tomášem Rosickým a koučem áčka Václavem Jílkem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Václav Kotal, trenér B-týmu fotbalové Sparty.

„Hráče si rozdělují Tomáš s Vaškem. Snahou bude, abychom nastupovali co nejsilnější," ujišťuje Václav Kotal.

„Rozhodnutí Sparty respektujeme. Pro nás je pořád velká značka, vzhledem ke kvalitnímu a širokému kádru záruka kvality. Její účasti si i v kombinované sestavě hodně vážíme," dodává ředitel Kolář.

Prémie nejen pro vítěze, pak na Maltu

Ve skupině A v pražských Horních Počernicích budou hrát ligové týmy Bohemians 1905, Jablonce a Příbrami a druholigová Dukla. V céčku v Dunajské Stredě se představí domácí celek, druholigové Brno a další slovenské týmy Nitra a Skalica. Ve skupině D pak budou hrát domácí Ostrava, další ligový celek Karviná, druholigový Prostějov a slovenské Pohronie Žiar nad Hronom.

Na odměny Tipsport vyhradil opět 800 tisíc korun, vítěz získá 160 tisíc.

Na skupiny volně naváže turnaj na Maltě pro čtyři týmy, který měl před rokem premiéru. Představí se Zbrojovka jako loňský vítěz, Baník coby nejlepší tým předchozího ročníku základních skupin, Mladá Boleslav a Dunajská Streda.

Reklama

Související témata: