Hlavní obsah

Ostrava zvažuje výstavbu nového fotbalového stadiónu

OSTRAVA

V Ostravě by do pěti let mohla stát nová fotbalová aréna. Město se rozhodlo, že ustoupí od plánovaného projektu Národního sportovního centra Morava, který počítal s přestavbou Městského stadiónu ve Vítkovicích pro potřeby atletiky i fotbalu.

Článek

Nyní se kloní spíše k variantě, při níž bude stávající atletický stadión rekonstruován a vystavěn pak bude zcela nový fotbalový stadion. Ve čtvrtek to řekla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Hlavním důvodem změny strategie jsou nejspíš peníze. Výstavba Národního sportovního centra Morava by přišla na zhruba 2,5 miliardy korun. Město ho chtělo financovat systémem PPP, tedy z veřejných a soukromých zdrojů: soukromý investor by stadión vystavěl a město by mu ho pak splácelo.

Při předpokládané platbě 200 až 250 miliónů korun ročně a době splácení 25 let by se však konečná cena vyšplhala až na pět miliard korun. Varianta vybudování stánku "na zelené louce" je pro město výrazně ekonomičtější.

Reakce na připomínky fanoušků

"Teď jsme levnější. Reagujeme na připomínky ostravských fanoušků, které atleticko-fotbalový stadión příliš nenadchnul. Takže budou stadióny dva," řekl náměstek primátora Zdeněk Trejbal.

Nový projekt počítá s tím, že atletický stadión ve Vítkovicích bude modernizován tak, aby měl kapacitu minimálně 12 000 diváků. Vedle druholigových fotbalistů Vítkovic by na něm přechodně mohl hrát i Baník Ostrava, jehož domovský stánek na Bazalech v roce 2011 již nebude splňovat kritéria Českomoravského fotbalového svazu. Rekonstruovaný Městský stadión by ale ve své budoucí podobě měl splňovat kritéria ČMFS i nároky UEFA.

"Náklady na opravu by neměly přesáhnout 300 miliónů korun. Rekonstrukce Městského stadiónu bude dokončena v roce 2011, tak aby se zde mohlo konat mistrovství Evropy v atletice do 23 let," konstatovala Vojkovská.

Dodala, že současně bude plánována výstavba nového, čistě fotbalového stadiónu s kapacitou 22 500 až 30 000 diváků, který by měl být dokončen v roce 2012 až 2013. Lokalita pro výstavbu stadiónu zatím vybrána nebyla.

Jednání o lokalitě proběhla

"O lokalitě, kde by měl stadión stát, jsme už vedli jednání. Vybrána jsou tři místa. Jedno z nich je městské a další dvě soukromá. Stadión za zhruba jednu a půl miliardy korun by měl financovat veřejný a soukromý sektor. O tom, jaká bude jeho nová podoba a kdo bude soukromým investorem, se jedná," doplnil Trejbal.

Nový postup města musejí ještě schválit zastupitelé, kteří budou o návrhu radních hlasovat 29. října. Pokud se tak stane, pozitivně ho přijme jak vedení fotbalistů Baníku, tak většina jeho fanouškovské obce, která představou stěhování na stadión s atletickým oválem nebyla nadšena.

"Jsou to pro nás zatím veskrze příznivé zprávy a pevně věřím, že se stejným nadšením je vnímají také fanoušci. Vzhledem k tomu, jaké fandy má Baník, bychom opravdu všem takový čistě fotbalový stadión přáli, ale je to teprve úplný začátek cesty," uvedl člen dozorčí rady Jakub Kahoun.

Reklama