Hlavní obsah

Otravné bzučení vuvuzel i na našich stadiónech není utopie, Češi je skupují ve velkém

PRAHA

Trubky vuvuzely jsou hitem letošního fotbalového šampionátu. Jihoafrické plastové trubky navazující na dlouhou historii tradičního nástroje z rohů antilopy kudu jsou sice většinou fotbalové veřejnosti nesnášené, avšak v obchodech je po nich neuvěřitelná poptávka. A nejde jen o ty jihoafrické - dva české obchody, které trubky zatím nabízí, si na nezájem stěžovat nemohou, naopak. Příští fotbalovou sezónu tak můžeme očekávat hromové bzučení i na českých stadiónech.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Budeme vuvuzely slýchat i na českých stadiónech?

Článek

Organizátoři jihoafrického mistrovství světa v pondělí odmítli vuvuzely zakázat s odůvodněním, že jsou symbolem letošního šampionátu. Fanoušky pouze požádali, aby troubení zanechali v momentech, kdy stadióny zní hymny jednotlivých zemí. Ve Velké Británii slaví úspěch zvukové filtry, které velmi umě mažou monumentální bzukot ze zvukové stopy televizních přenosů. Otázkou zůstává, jaká bude situace na českých trávnících příští sezónu.

„Můžu říci, že od chvíle, kdy jsem nabídku vuvuzel umístil na stránky, tak se návštěvnost hned několikanásobně zvýšila. Poptávka je už nyní velmi silná a objednáno máme 500 kusů, které přijdou dost možná ještě během úterý či středy. V nabídce budou i menší verze, na které je jednodušší troubit,“ uvedl pro Sport.cz Richard Kurta z obchodu Alextoys.cz.

„S dodávkou do ČR bychom neměli mít problém, odebíráme přímo z JAR, a tak věřím, že dokážeme zájemce v krátké časové době uspokojit. Pokud bude velký zájem ze strany zákazníků, budeme na to ihned reagovat. Zřejmě nepřijdou úplně všechny barvy, ale ty tradiční snad ano,“ dodal Kurta.

Evropa má s distribucí problémy

"Poptávka po vuvuzelách je obrovská. Nejdřív jsem objednal zkušebně jen 100 kousků. Po těch se ale doslova zaprášilo. Nyní mám objednáno dalších 500 kusů, ale předobjednávek na ně je neuvěřitelné množství,“ potvrdil zájem Tomáš Zeman z prodejny army-eshop.cz, která má na stránkách velkým červeným písmem výmluvný text: “Momentálně vyprodáno - další informace 20.6. - prosím netelefonujte!!

„Je otázkou, jak se bude dařit pokrýt poptávku - už i naši evropští dodavatelé mají obtíže s distribucí. V celé Evropě je o ně obrovský zájem a Češi nejsou výjimkou," informoval Sport.cz Zeman.

Český fotbalový svaz zatím nevydal nařízení, které by použití vuvuzel na českých stadiónech omezovalo. Jaká bude četnost tohoto ďábelského nástroje v publiku, totiž ukáže asi až první kolo nejvyšší fotbalové ligy.

Reklama

Související témata: