Hlavní obsah

Švenger: Dělám, co umím. Nerozptyluju se zbytečnostmi

Pět gólmanů má na soupisce Sparta. Všichni jsou zkušenější než 25letý Milan Švenger. Když se v Rumunsku proti FC Vaslui zranila jednička Blažek, šel do brány a udržel už čisté konto. V neděli čelil Hradci ve svém desátém ligovém utkání. A opět s nulou. Pro mnohé je překvapením, že chytá právě on. Jenže výkony dokazuje, že právem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sparťanský brankář Milan Švenger na tréninku před odvetným duelem play-off Evropské ligy s Mariborem.

Článek

Jaký to je pocit, být gólmanskou jedničkou Sparty?

Tou je Jarda Blažek, já jenom zaskakuju. Ale jinak pocit to je příjemný. Užívám si a cítím se dobře, jsem spokojený. Ale fajn já se cítím pořád, ať dělám Blážovi dvojku, nebo chytám.

Čekal jste, že dostanete přednost před Zítkou, Zichem a Kamenárem?

No... Spíš jsem v to doufal.

Naznačili vám trenéři už během letní přípravy, že byste mohl být dvojkou?

Nikdo mi to přímo neřekl. Na začátku ligy, když mě trenéři posílali na lavičku, jsem vytušil, že by se mnou mohli počítat jako s dvojkou za Blážou. Jsou ve Spartě zkušenější gólmani, já se snažím dělat maximum, abych dostal šanci. A ta přišla.

Cítíte na sebe velký tlak?

Ten je ve Spartě na každého, ale já jsem taková povaha, že si ho nepřipouštím. Dělám, co umím, nerozptyluju se zbytečnostmi. Na to bych mohl doplatit.

Po druhém poločase proti FC Vaslui v play off Evropské ligy jste dostal důvěru i v lize proti Hradci Králové. Zdál se vám také z brankové čáry výkon Sparty utrápený?

To snad ne... My jsme především nechtěli Hradec do ničeho pustit. To se nám více méně dařilo. Horší bylo, že jsme nepřidali druhý gól, pak by to bylo pro nás jednodušší.

A také vás v brance Východočeši párkrát prověřili.

Nebylo to tak hrozné. Od toho jsem v bráně, abych něco chytil. Fakt je, že jednou mi pomohla tyč.

Bylo z vašeho pohledu hodně znát, že hrálo pět jiných sparťanů v poli než obvykle?

Nemám ten pocit. Máme hodně široký kádr a každý musí být připravený kdykoliv nastoupit. Kluci zápas v tom dusnu odmakali. Doplňovali se, bylo to v pohodě.

Ve čtvrtek k odvetě proti FC Vaslui nastoupí nepochybně jiná sestava. Věříte, že v ní budete, a má vůbec Sparta šanci ještě postoupit do základní skupiny Evropské ligy?

Udělám maximum, abych zase stál v bráně. Prohráváme sice v poločase 0:2, ale není to beznadějné. Musíme dát rychle gól a pak přidat další. Věřím, že máme na postup.

Reklama

Související témata: