Hlavní obsah

Šírl se hlásil v Plzni na prvním tréninku: Chci naplnit sen o českém titulu

Praha

Má doma zlatou medaili za triumf v Poháru UEFA a Evropském Superpoháru v dresu Zenitu Petrohrad, který před dvěma lety vyměnil za mladoboleslavské barvy. Ale jednatřicetiletý levý obránce Radek Šírl ještě sní o velkém vítězství, i proto přijal nabídku Viktorie Plzeň a včera se hlásil na prvním tréninku Západočechů, jimž se upsal do léta 2014. „Chci hrát pravidelně na evropské scéně,“ řekl v rozhovoru na klubových stránkách.

Foto: www.fcviktoria.cz

Radek Šírl na prvním tréninku v Plzni.

Článek

Proč jste se rozhodl po dvou letech v Mladé Boleslavi změnit působiště a rozhodl přejít do klubu, s nímž jste se v minulé sezóně přetahovali o místo v pohárové Evropě?

Jedním z hlavních faktorů byla právě Evropská liga. Plzeň hraje pravidelně na evropské scéně. Před rokem vyhráli titul, naposledy o něj hráli do poslední minuty závěrečného kola. Navíc jsem doma po dálnici za třicet minut. Bydlím v Rudné u Prahy. Ale prioritní při rozhodování byla sportovní stránka.

Zatímco v Mladé Boleslavi jste měl místo prakticky předplacené, v Plzni je mnohem větší konkurence...

Uvědomuji si, že nic nebudu mít zadarmo. Budu se muset hodně snažit, abych hrál. Nebudu mít problém přizpůsobit se stylu Západočechů. Několikrát jsem viděl Plzeň hrát, navíc jsme se během jara setkali mnohokrát i díky souboji v domácím poháru. Zdejší obránci hrají hodně útočně, což se mi líbí. Myslím, že jsem podobný typ. Místo si musím zasloužit. Kluci v kádru mají určité postavení a hrají výborně, tak uvidím. Přinejhorším jim budu krýt záda z lavičky.

Trenér Vrba naznačoval, že vás může využít nejen na postu levého obránce, ale v případě potřeby i v záloze. Která pozice je vám bližší?

Levý obránce. Hrál jsem dané místo dva roky v Mladé Boleslavi a před tím dlouhé roky v Rusku. Minimálně pět let v kuse jsem v sestavě jinde nebyl. Ač místo v záloze není příliš rozdílné, cítím se na kraji defenzivní řady lépe.

Budete během evropského šampionátu držet palce plzeňským hráčům v dresu českého týmu, aby se jim dařilo a vám případně po turnaji odpadla konkurence?

Budu fandit celému týmu. Aby postoupili ze skupiny a udělali co největší úspěch. Nebudu řešit, jestli je někdo z Plzně a daří se mu, tudíž by mohl odejít. Šampionát si užiju v pozici fanouška českého výběru.

O minulý evropský šampionát jste přišel kvůli zranění kolena. Teď budete už jen v pozici pozorovatele, ale v případě prvního soupeře velmi znalého protivníkova prostředí, neboť jste v Rusku dlouho působil a s mnoha jeho hráči nastupoval v dresu Zenitu Petrohrad. Jak tým Ruska vidíte?

Jsou hodně nevyzpytatelní. Když se jim daří, dokážou porazit kohokoliv. Ale jsou rovněž dost labilní. Když se něco stane, rozhádají se velmi rychle. Mnohdy pak hrají sami na sebe. Jsou schopní prohrát zápas za deset minut. Ale trenér Advocaat vnesl určitě do jejich systému něco nového. Nečeká nás nic snadného.

Vás nizozemský trenér Dick Advocaat vedl v Petrohradu. Jak na vás zapůsobil?

Určitě se nebudou podřizovat protivníkovi, budou hrát útočně. V přípravě pokaždé zmíní sílu soupeře, ale vždy striktně požaduje, aby jeho tým za žádnou cestu neustupoval z vlastní taktiky a strategie. Navíc pokud mám dobré zprávy, končí po šampionátu u jejich reprezentace a chce se rozloučit úspěchem.

Takže cestu ze skupiny vidíte spíše přes další dva soupeře, jimiž bude Řecko a následně domácí Polsko?

Všem se zdá, že máme skupinu snadnou. Ale Poláci jsou doma silní a Řecko má zase takticky nesmírně vyspělý tým. Možná kdybychom měli zvučnější protivníky, byla by pozice českého výběru lehčí. Nikdo by nic nečekal, soupeři by nás mohli podcenit.

Reklama

Související témata: