Hlavní obsah

Na Spartu přijede nepřítel číslo jedna. Syrové maso hráčům na Letné nedávali

Praha

Nejpoutavější řežba fotbalové Gambrinus ligy se blíží. Stálicí při jejím obsazení je Sparta. Největší a nejslavnější tuzemský klub. V sobotu večer doma přivítá Plzeň. Už třetí sezónu platí, že minimálně z hlediska významu není na žebříčku důležitosti nejvýše tradiční derby, ale střet letenského klubu s kdysi provinčním týmem ze západu Čech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rozesmátí fotbalisté Plzně oslavují před fanoušky vítězství.

Článek

Pět let, jediná trofej za triumf v ligovém ročníku 2009/10. Bilance Sparty nevybízí k euforii. Nicméně pořád je středobodem zájmu české fotbalové scény. Pozici soka z Edenu potácejícího se v problémech však převzala Plzeň. Za stejnou dobu má na kontě ligový titul, triumf v poháru i Superpoháru, navíc dvakrát za sebou přežila zimu v pohárové Evropě.

„Je to vyhrocené, pikantní s ohledem na poslední dění a momentální výkonnost soupeře. Z hlediska tradice se však Plzeň nemůže Slavii nikdy rovnat. Derby je pořád více," říká klidným hlasem člen představenstva Sparty Jakub Otava.

Nijak přitom netají, že i na Letné vnímají bitvu s Plzní jako klíčovou pro letošní ročník. Ve hře je stále jediná místenka v Lize mistrů, s čímž je spojena obrovská prestiž a zejména pak desítky milionů korun. Plzeň za letošní vystoupení v Evropské lize brala přibližně 90 miliónů, přitom prošla až do osmifinále. V minulé sezóně za účinkování v Lize mistrů shrábla skoro tři sta miliónů.

Chceme Ligu mistrů

„Chceme do Champions League. V letošní sezóně jsme se přesvědčili, že v Evropské lize se můžeme měřit s kýmkoliv. Účast v pohárech a souboje s nejlepšími kluby jsou otázkou prestiže. Za poslední dva roky účinkování v Evropě jsme získali velké uznání. A já chci, aby se naše postavení dále upevňovalo, zlepšovalo," určuje jednoznačný cíl Tomáš Paclík, majitel Plzně.

Západočeši jsou před sobotní bitvou první o tři body před Spartou. V případě triumfu půjdou do trháku. „Nějakou dobu jsme nezískali žádnou trofej, takže si uvědomujeme důležitost zápasu. Ale syrové maso jsme klukům nedávali," usmívá se Otava.

Dřívější rivalita Sparty a Slavie plynula nejen z historie, ale i z dlouhodobé síly vršovického týmu. Nicméně klub z Edenu má nečekaného zástupce. Ambiciózní klub, ambiciózní trenér a hlavně řada hráčů ze Sparty odložených. Horváth, Limberský, Kolář, Kozáčik, Hejda, Zeman či dříve ještě Petržela. "Chceme se na špici usadit trvale," prohlašuje už delší dobu trenér Pavel Vrba.

Čirá nenávist

Pikantní je, že na vzestupu Plzně má podíl boss Sparty Daniel Křetínský. Když Plzeň přebíral současný majitel Tomáš Paclík, tížil Západočechy dluh několika desítek miliónů korun vůči letenskému klubu. Šéf Pražanů tehdy Západočechy zachránil, když část dluhu údajně prominul a zbytek mu stačil v podobě několika splátek. Dnes? Čirá nenávist. I proto provází přes všechna diplomatická prohlášení vzájemný souboj neskutečně třaskavá atmosféra.

Zvláště po podzimním duelu, který rozhodla nesprávně nařízená penalta ve prospěch Plzně. Následně Křetínský nepřímo ukázal na Západočechy, že údajně uplácí rozhodčí. Vyhrožování žalobami neberou konce. Nejen proto přijede duel řídit německý rozhodčí Stark. „Naši sudí nejsou horší než zahraniční. To jsou jenom iluze. Chyby dělají sudí ve světě i naši," míní Paclík. „Obsazení rozhodčích vůbec nechci komentovat," stroze pronese Otava.

Je takřka jisté, že jeden z účastníků sobotní bitvy získá titul. A případná účast v Lize mistrů slibuje pohádkové zisky. Sparta jako jediná z českých klubů od rozdělení federace hrála v každém roce evropské poháry, byť šlo třeba jen o předkolo. Nikdo další se její dlouhodobě vysoké výkonnosti nepřiblížil. Nicméně dřívější dominance letenského týmu na domácí scéně je narušena. Jestli letos získá titul kdokoliv jiný, bude Sparta třetí rok bez nejprestižnější tuzemské trofeje, což se jí nikdy v novodobé historii nestalo. Není pochyb, že sobotní noc na Letné bude hodně žhavá.

Kdo vyhraje duel 21. kola Gambrinus ligy mezi Spartou a Plzní?
Sparta
35,5 %
Plzeň
64,5 %
Celkem hlasovalo 20654 čtenářů.

Reklama

Související témata: