Hlavní obsah

Past na Spartu? Lídr se vrací do Ďolíčku, kde už čtrnáct let neslavil výhru

Praha

Poslední tým tabulky hostí prvního, takže jediný sobotní duel 18. kola fotbalové Gambrinus ligy by měl mít předem daný scénář. Měl, ale nemusí. Sparta se totiž po šesti letech zase vrací do Ďolíčku, kde je pro ni tradičně horká půda. Vždyť Letenští tady klokany po devadesáti minutách naposledy porazili před čtrnácti lety, v dubnu 2000 (1:0). „A těžký zápas nás tady čeká i nyní,“ uvědomují si sparťané.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Kolář (vlevo) z Bohemians 1905 bojuje o míč se sparťanem Kamilem Vackem.

Článek

Sparta v Ďolíčku zvítězila ještě v květnu 2003, ale tehdy se utkání nedohrálo. Hosté vedli 2:1, když rozlícený fanoušek domácích Ritchie napadl rozhodčího Talpu a utkání bylo později kontumováno ve prospěch Sparty.

Jestliže Letenští mají stadióny, kam neradi jezdí, protože se jim tam moc nedaří, vršovický Ďolíček mezi ně určitě patří. „Ať jsem byl jako hráč, nebo trenér, každý zápas s Bohemkou je pro Spartu vyhrocený a tudíž těžký. Takový čekáme i teď," řekl před malým pražským derby trenér Vítězslav Lavička klubové televizi.

„Určitě to tak bude. Hlavně když hrajeme, kde je vždycky bouřlivá atmosféra a převaha bohemáckých fanoušků určitě bude znát," přidává se mladý stoper Jakub Brabec.

Krejčí a Dočkal absentují

„Podcenění z naší strany nehrozí, takové zápasy jsou nejvíc zrádné. Soupeř nemá co ztratit, proti Spartě se vyhecuje a bude hrát na 120 procent," říká také záložník Tomáš Přikryl.

V základní sestavě by tentokrát neměl chybět, protože Spartě vypadli oba krajní záložníci. Krejčí je zraněný a Dočkal pyká za čtyři žluté karty.

„Absence Krejčího a Dočkala je komplikace, protože sestava se v poslední době ustálila a kluci spoustu věcí hráli naslepo, podvědomě. Fotbal však takové věci přináší, takže máme nachystanou variantu, jak oba hráče nahradit," avizuje Lavička.

Klokani spoléhají na atmosféru

Však se také klokani na personální problémy soupeře nespoléhají. „Absenci Krejčího a Dočkala bych za nějaké velké pozitivum nepovažoval, protože Sparta má vyrovnaný kádr a nijak ji to neovlivní. Sparta je velice silná hlavně v ofenzivní části. Hráči jako Hušbauer, Matějovský, Lafata i střídající Bednář mají ohromnou kvalitu, navíc umí vstřelit branku a trestat chyby soupeře," uvědomuje si trenér Jozef Weber.

„Musíme udělat minimum chyb, abychom mohli být úspěšní. Věřím, že atmosféra v Ďolíčku bude vynikající a kluci z toho budou moci těžit," dodává.

Zápas Bohemians Praha 1905 - Sparta se hraje od 20:15, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama

Související témata: