Hlavní obsah

Důchod není smyslem života, zjistil Koubek. Klokany vzal, i když přišli o trojzubec

Praha

Loni se dočkal svého prvního mistrovského titulu v roli hlavního trenéra. Dovedl k němu Plzeň, v srpnu však byl na začátku další sezóny odvolán. Téměř po roce se Miroslav Koubek na fotbalovou scénu vrací, převzal tým Bohemians Praha 1905. „Měl jsem hodně času přemýšlet, co chci ještě dokázat. Spousta lidí se na důchod těší, já ale zjistil, že pro mě není smyslem života. Ještě chci pracovat,“ usmívá se 64letý kouč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Miroslav Koubek se vrací na ligovou scénu.

Článek

Doma už s ním nebylo k vydržení. A když za ním klokani přišli, neváhal.

„Řekl jsem si: Nemůžeš čekat na holuba na střeše, v Čechách už ti nepřiletí. A Bohemka je krásný vrabec v hrsti, významem klubu i jeho rodinnou atmosférou. Nic lepšího už doma nemůžu dostat, navíc blízko Kladna," libuje si Miroslav Koubek.

A to všechno s vědomím, do jak těžké role se dostal. Klokani přes léto výrazně obměnili kádr, s odchodem řady klíčových hráčů přitom vůbec nepočítali. Mají tak za sebou velmi dobrodružné léto - a kdo ví, jestli samotná sezóna nebude ještě dobrodružnější...

Není zaskočen, ale mírně překvapen

„Příprava byla nestandardní. Frekvencí změn, turbulencí v kádru. Deset jmen, to už je skoro půlka kádru. S tím jsem nepočítal. Neříkám, že jsem zaskočen, ale mírně překvapen. Jsme tu však od toho, abychom si s tím poradili," nestěžuje si.

Velmi uznává práci svého předchůdce Romana Pivarníka, který povýšil k mistrovi do Plzně. Tím vlastně kalvárie odchodů z Ďolíčku začala. Koubkovi je jasné, že musí postavit prakticky úplně nový tým.

„Hráči přicházeli průběžně, takže jde také o rozdílnou hladinu jejich trénovanosti. Nejsou všichni tělesně fit, jak jsem byl zvyklý na minulých angažmá. S tím pak souvisí i systémové věci, musíme se sehrát, zabudovat nové tváře. Když se pak přidají příchody doslova Last minute, pak je naše práce doslova dobrodružná. Jde o to, abychom tým dali do smysluplného tvaru," líčí vršovickou realitu.

Bohemka teď bude jiná

Odchod zkušeného gólmana Zlámala týden před startem ligy byl jen dovršením všech problémů. Schick si hostováním v Ďolíčku řekl o angažmá v Itálii, citelně budou chybět i Jihoameričané Acosta s Mosquerou, kteří hře týmu dodávali vyšší dimenzi.

„Jednoznačně velká ztráta. Když máte hráče, kteří si svými výkony řeknou o návrat do kvalitních jihoamerických klubů, o něčem to svědčí. Acostu s Mosquerou navíc doplňoval Schick, na jejich kvalitní kombinaci se pak navázali další hráči. A teď je tento mimořádný trojzubec pryč. Bohemka bude jiná, to je jasné," avizuje Koubek.

U fanoušků nicméně nehodlá škemrat o shovívavost a trpělivost.

„Fanoušci to nezažívají poprvé. Bohemka už byla ve složitějších situacích, kdy šlo o samotné zachování klubu," poukazuje. „Musíme zabrat hned. Hlavně diváci musí cítit, že je náš výkon poctivý," přeje si zkušený trenér.

Reklama