Hlavní obsah

Další svědek podplácení rozhodčích ve slovenském fotbale

BRATISLAVA

Na Slovensku propukl skandál s podplácením rozhodčích na fotbalových utkáních. První o tom otevřeně mluvil bývalý fotbalový rozhodčí Marián Diňa (35) z východoslovenského města Snina, který se v úterý podrobil několikahodinovému výslechu na policii. Postupně ale začínají mluvit i další rozhodčí.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Ilustrační foto

Článek

Dalším arbitrem je muž, který deset let píská regionální soutěže na východním Slovensku. Má obavy z reakcí svých kolegů, proto se rozhodl zůstat v anonymitě. Podle něho je mnohem levnější podplatit rozhodčí, než soupeře.

"Stávají se oba případy. Diváci nikoho nezajímají. Někdy funkcionáři litují, že diváci na zápas přišli, protože bez nich by se dala utkání ovlivňovat bez svědků," řekl rozhodčí deníku Nový čas.

Prozradil také některé formy vydírání ze strany rozhodčích. "Když hrálo mužstvo z čela tabulky proti outsiderovi, domácí funkcionáři nenabídli rozhodčím nic, protože si mysleli, že vyhrají i bez jejich pomoci. Rozhodčí však v prvním poločase natolik brzdili domácí v útoku, že skončil remízou. Domácí funkcionáři byli nuceni o poločasu nabídnout rozhodčím odměny," uvedl.

V zápasech žáků to bylo blbé

Diňa před několika dny otevřeně přiznal, že bral úplatky. "Když jsem začínal, starší rozhodčí mě rychle naučili, jak v tom chodit. Přišli za mnou funkcionáři a já podle toho pískal. Bylo to blbý především v zápasech žáků. Děti jsem litoval, ale dělal jsem to," přiznává bývalý rozhodčí v deníku Nový čas.

Diňa pískal hlavně čtvrtou a pátou ligu a přiznává, že byla utkání, kde odpískal vymyšlený pokutový kop v poslední minutě. "Dělal jsem to kvůli penězům," přiznává. Podle Dini v pondělí zveřejnily Východoslovenské noviny jména delegovaných na jednotlivá utkání a v úterý už začali funkcionáři klubů zvonit v bytech rozhodčích.

Šéf slovenského fotbalového svazu František Laurinec prohlásil, že svaz se od korupce distancuje a pokud se korupce dokáže, je připravený zasáhnout. Generální prokurátor Dobroslav Trnka vydal pokyn, aby se korupcí zabývaly příslušné orgány.

Reklama

Související témata: