Hlavní obsah

Nejlepším fotbalistou roku je Ital Cannavaro

CURYCH

Cenu pro nejlepšího fotbalistu světa za rok 2006 převzal dnes v Curychu Ital Fabio Cannavaro. Obránce zlatého italského týmu a Realu Madrid zvítězil v hlasování reprezentačních trenérů a kapitánů z celého světa před Francouzem Zinédinem Zidanem a Brazilcem Ronaldinhem, který vyhrál dva předchozí ročníky. Brankář Petr Čech obsadil v anketě 24. místo.

Článek

Třiatřicetiletý Cannavaro se tak po Zlatém míči od novinářů a ceny časopisu World Soccer od fanoušků dočkal nejvyššího ocenění i od hráčů a trenérů. Stal se vůbec prvním obráncem, který v patnáctileté historii ankety zvítězil. "Je to skvělý vrchol skvělého roku," komentoval své další vítězství.

Za nejlepšího hráče světa ho považuje i český trenér Karel Brückner, který mu na svém hlasovacím lístku dal přednost před Zidanem a Němcem Klosem. Reprezentační kapitán Tomáš Rosický volil svého kolegu z Arsenalu Francouze Henryho a také na další místa zařadil ofenzivní hráče Ronaldinha a Zidana.

Rosický byl také spolu s brankářem Petrem Čechem mezi třicítkou nominovaných, z nichž účastníci ankety mohli vybírat. Čech získal 11 bodů a obsadil 24. místo, pro Rosického nehlasoval nikdo.

Večer ve znamení Mozarta

Fotbalovou královnou se stala Brazilka Marta, která byla předloni v anketě třetí a loni druhá. Na dalších místech skončily Američanka Kristine Lillyová a německá hráčka Renate Lingorová.

Bývalý vynikající nizozemský fotbalista Ruud Gullit a televizní moderátorka Amanda McLaneová však zvali na jeviště i další fotbalové celebrity. Němec Klose si přišel pro Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce mistrovství světa, Zidane dostal Zlatý míč pro nejlepšího hráče šampionátu a Ital Buffon Jašinovu cenu pro nejlepšího gólmana mistrovství. O cenu fair play za vystupování na MS se podělili fotbalisté Brazílie a Španělska, další ocenění obdrželi fanoušci. Cenu prezidenta FIFA dostal zesnulý italský internacionál Giacinto Facchetti.

Brazilci byli také už popáté za sebou oceněni jako první tým žebříčku FIFA a ani nový systém bodování je o tento primát nepřipravil. Itálii patří cena za nejvýraznější zlepšení. Postup na druhé místo znamenal skok o deset příček nahoru.

Tradiční galavečer FIFA se letos nesl netradičně ve znamení Wolfganga Amadea Mozarta. V budově curyšské Opery dnes jeho hudba provázela televizní záběry, představující jednotlivé kandidáty.

Reklama