Hlavní obsah

FIFA vytvořila fond pro fotbalisty zraněné na MS

LONDÝN

Mezinárodní fotbalová federace přece jen částečně vyhověla tlaku klubů a vytvořila zvláštní fond, z nějž bude klubům kompenzovat zranění jejich hráčů v průběhu loňského mistrovství světa v Německu. Předseda FIFA Sepp Blatter však na tiskové konferenci v Londýně zdůraznil, že peníze jsou určeny především jako pomoc rozvojovým zemím.

Foto: homepage.ntlworld.com

Michael Owen

Článek

Rozhodně prý nepokryjí požadavky Newcastlu, který za zranění Michaela Owena požaduje 6,2 miliónu liber, což je více než čtvrt miliardy korun.

To je totiž téměř přesně částka, kterou FIFA vyčlenila pro všechny zraněné fotbalisty ze všech 32 zemí. Kompenzaci může dostat každý klub, který vinou zranění přišel na nějakou dobu o svého hráče. Týká se to přitom výlučně utkání na MS, nikoli přípravných zápasů nebo kvalifikací. "Myslíme hlavně na země jako Angola a Pobřeží slonoviny," řekl Blatter a podle agentury Reuters jen těžko skrýval nelibost nad tím, že největší požadavky přicházejí od nejbohatších klubů.

Za Owena, který je po dvou operacích kolena a stále nehraje, dostává Newcastle od anglické asociace 50 tisíc liber týdně. Přesto ještě chce od FIFA 6,2 miliónu. Zdůvodňuje to tím, že musel jako náhradu za zraněného Angličana koupit za deset miliónů liber Nigerijce Obafemiho Martinse. "To není fér. Naše nabídka je 2,2 miliónu švýcarských franků (38 miliónů korun), to je poslední slovo," hřímal šéf světového fotbalu a dodal, že je v tom "něco špatného", když Newcastle požaduje šestkrát víc.

Obrovské investice do hráčů

Skupina nejbohatších evropských klubů, označovaná jako G14, už delší dobu žádá, aby FIFA poskytovala klubům kompenzaci za zranění v mezistátních zápasech. Kluboví šéfové argumentují tím, že do hráčů investují obrovské peníze a přitom nejsou nijak chráněni proti rizikům. Klub je podle současné praxe povinen hráče uvolnit k předepsanému počtu mezistátních zápasů, a to bez nároku na jakoukoli náhradu.

Blatter přehrává spornou záležitost na národní svazy. Argumentuje tím, že 75 procent výtěžku ze světového šampionátu se rozdělí mezi účastnické země, a proto by prý národní svazy měly nést i náklady spojené s pojištěním. Podle současných pravidel je hráč primárně pojištěn v klubu a je na národní federaci, aby zajistila dostatečné pojištění pro šampionát.

První sporné případy už leží u soudů. Olympique Lyon žaluje FIFA o milion eur za to, že si Eric Abidal zlomil nohu v utkání za Francii. Belgický klub Charleroi se v podobném případu marockého fotbalisty Oulmerse už dokonce obrátil na Evropský soud.

Reklama