Hlavní obsah

Platini je díky změnám stanov silnějším šéfem UEFA

CURYCH

Čtyři měsíce po nástupu do funkce předsedy UEFA vzal Michel Platini řízení evropského fotbalu pevně do svých rukou. Na mimořádném kongresu unie v Curychu v pondělí delegáti z 53 členských zemí jednohlasně odsouhlasili 28 návrhů na změny ve stanovách, které posilují pravomoci šéfa organizace.

Článek

Zatímco v éře Platiniho předchůdce Lennarta Johanssona měl značný vliv na chod UEFA generální sekretář Lars-Christer Olsson, jeho nástupce David Taylor bude mít značně omezené kompetence. Většinu záležitostí bude řídit bývalý slavný francouzský fotbalista, který si vytvořil v čele unie podobně dominantní postavení, jaké má předseda FIFA Sepp Blatter.

Platini už oznámil, jaké chystá v UEFA organizační změny. Z dosavadních jedenácti odborných komisí hodlá pět zrušit a vytvoří třináct nových. Usiluje také o zrušení skupiny G14, která sdružuje špičkové evropské kluby a s níž měl Johansson časté spory. Platini chce toto sdružení nahradit novou strategickou radou v rámci UEFA.

"Fotbalová rodina potřebuje soudržnost a harmonii. Musíme naslouchat stížnostem klubů a řešit jejich potřeby. Vyzývám mocné kluby, aby skončily s elitářstvím, ustoupily od soudních procesů a podílely se s ostatními na plodném a demokratickém dialogu," uvedl Platini.

Reklama

Související témata: